Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Limun kittaamiselle katto

Juha Peurala

Hapannaama. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen mukaan Matti Vanhanen happamoitui jo ennen kuntavaaleja kiitos liian kevytlimun litkimisen. Juha Peurala

Hapannaama. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen mukaan Matti Vanhanen happamoitui jo ennen kuntavaaleja kiitos liian kevytlimun litkimisen.

17.11.2008

Eno

Happamuus ja makeus ovat limujen pahimmat synnit.

Niminerkki "Kysynpähän vaan" kysyy: Terve. Juon joka päivä 1,5 litraa limua. Kannattaisiko minun oman terveyteni kannalta juoda tavallista limua, jossa on kamalasti sokeria, vai kevytlimua, jossa ei ole kaloreita mutta kamalasti lisäaineita?  Älä vastaa, että ei kannata juoda limua ollenkaan. Onko ympäristön kannalta merkitystä juonko tavallista vai aspartaami-lisäainelimua?

Eno vastaa: Miten niin en saisi sanoa, että älä juo limua ollenkaan? Miten Summassa ja Kollaalla olisi kestetty, kun limu loppuu?

Se paheksunnasta.

Terveysviranomaiset pitävät kevytlimuja sokerilimuja terveellisempinä. Mutta makeutustavasta riippumatta limut ovat happamina pahaksi hampaille: 1,5 litraa päivässä on ihan liikaa purukalustollesi riippumatta siitä, kumpaa limua kiskot.

Happamuusvaroitus koskee muuten myös täysmehuja. Hiilihappo ei ole pahasta, mutta sitruunahappo on.
Joisit vettä.

Aspartaamia monet pitävät suunnilleen plutoniumista seuraavana, mutta tosiasiassa se on varsin hyvin tutkittu lisäaine. Se koostuu kahdesta elimistössäkin tavallisesta aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista.

Aspartaamia valmistetaan bakteerien avulla käyttämällä. Kevytlimun etiketin merkinnällä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen” varoitetaan harvinaista perinnöllistä tautia fenyyliketonuriaa sairastavia. He tosin tietävät jo varoa aspartaamia, koska heillä on erittäin tarkka ruokavalio.

Liikaa aspartaamia ei tietenkään saa kiskoa. Turvaraja aineelle on 40 milligrammaa painokiloa kohti. Raja ylittyy, jos 60-kiloinen kiskoo kevytlimua neljä litraa päivässä.

Minusta aspartaamista ei kannata tämän enempää huolehtia. Kyllä ne muut asiat vaikuttavat terveyteesi enemmän.

Mitä limujen ympäristöystävällisyyteen tulee, aspartaami voittaa sokerin, sillä sitä tarvitaan huomattavasti pienempiä määriä. Vertailussa tuskin on kuitenkaan kauheasti järkeä. Joisit nyt vaan sitä vettä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite