Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lobbarit lamassa

21.11.2008

Jussi Karmala

Lobbareilla on nyt hankalat ajat. Suomessa hallitus veti tiistaina pois esityksensä perintöveron kevennyksistä perheyrityksille, koska eriarvoistava esitys oli perustuslain vastainen.

Tämä oli suuri isku lain hallitusohjelmaan lobanneelle Suomen perheyritysten liiton toimitusjohtajalle Anders Blomille.

Yhdysvalloissa tuleva presidentti Barack Obama sanoitui jo vaalikampanjassaan irti yrityslobbareista, ja keräsi vaalirahansa tavallisilta kansalaisilta. Vaaliohjelmassaan hän lupasi vähentää lobbareiden valtaa valkoisessa talossa.

Washingtonin K-kadulla, jossa suurin osa lobbausfirmoista sijaitsee, alettiin kiristää vöitä jo viime keväänä. Asuntokuplan puhkeaminen ja finanssijärjestelmän romahdus näkyvät lobbausyhtiöiden budjeteissa.

Suomessakin lobbarit ovat alkaneet vilkuilla uramahdollisuuksia ympärillään. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että Anders Blomin perustaman lobbausyhtiön Eurofactsin senior advisor Ulpu Iivari lähti yllättäen tällä viikolla kilpailemaan puolueensa sosialidemokraattien Helsingin piirin puheenjohtajuudesta?

Perintöverojupakassa perustuslaki vei voiton elinkeinoelämän lobbauksesta.

Vaan miten käy nyt käsittelyssä olevan urkintalain Lex Nokian kanssa? Laki antaisi työnantajalle poliisia suuremmat valtuudet seurata työntekijöiden sähköposteja. Oikeusoppineet kuitenkin tuomitsivat torstain Hesarissa Nokian lobbaaman lakiesityksen perustuslain vastaiseksi.

Elinkeinoelämän ja porvarihallituksen symbioosin piti taata, että laki etenee rasvatusti. Perintöveron poisveto kuitenkin osoitti, että kun taantuma heikentää elinkeinoelämää, tulee hallituksenkin toimintaan jotain moraalia.

Alkaisiko porvarihallitus kuunnella nyt Lex Nokiankin tapauksessa lobbareiden sijasta asiantuntijoita?

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.

Viite