Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lisää ulkomaalaisia

12.12.2008

Jussi Karmala

Suomi ei houkuttele huippuosaajia, koska maahanmuuttajien palvelut ovat niin huonot. Huippujen perheiden on vaikea asettua Suomeen. Näin sanoi opetusministeriön neuvotteleva virkamies Ilkka Turunen torstaina innovaatiolounalla.

Työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Mikko Alkio säesti: tutkimus ja tuotekehittely ontuu, koska varsinkin huippuosaajien perheiden on vaikea asettua Suomeen.

Ainoa paikka, mihin Suomeen nyt tulee osaajia on Nokia. Nokia on niin houkutteleva työnantaja, että ulkomaiset työntekijät ovat valmiita kestämään korkeaa verotusta,  huonoja palveluja ja pohjoisen vetisiä talvia.

Tällä hetkellä suomalaisten yliopistojen ja yritysten henkilökunta on kansainvälisessä vertailussa hyvin homogeenisesti suomalaista.

Jopa yliopisto-opiskelijoiden into lähteä vaihto-oppilaiksi on laskenut. Kansainvälistyminen on kuitenkin globaalissa taloudessa elinehto.

Maailmalla kansainväliset suurkaupungit, kuten Amsterdam ja Lontoo, ovat kaikkein vetovoimaisimpia paikkoja.

Kansainvälisyys houkuttelee luovaa luokkaa, lisää innovaatioita ja vauhdittaa – koko ajan enenevässä määrin vihreää – talouskasvua.

Laman lähestyessä Suomen ei pidä käpertyä sikiöasentoon. Taantuma antaa hyvän tilaisuuden pohtia, miten maasta saadaan houkuttelevampi kohde maahanmuuttajille.

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.

Viite