Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mitä yhteistä on Lapin Kansalla ja Macbethilla?

Iiro Törmä

Musta baskeri
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

29.10.2008

Musta baskeri

Kiinnostuin Q-teatterin Macbeth-tulkinnasta luettuani viime lauantaina Suna Vuoren nihkeän, mutta hyvin perustellun kritiikin Helsingin Sanomista. Sain lipun kaverilta ja pääsin tuoreeltaan ihmettelemään Elina Knihtilää miehen roolissa.

Ajattelin, että Vuorelta olisi jäänyt jotain huomaamatta, että pystyisin rakentamaan esityksestä queer-tulkinnan.

Mutta ei. Kuten Vuorikin kirjoitti, naismacbethissa ei ollut mitään eroa miesmacbethiin. Knihtilä hoiti roolin suvereenisti, mutta ohjaaja ei ollut antanut erityistä tilaa näyttelijän naiseudelle. Queer-tulkinnalle ei saanut aineksia, ellei sitten olisi suoraviivaisesti vain takertunut näyttelijän tiedettyyn sukupuoleen.

Tämä on harmillista, koska puitteet olisivat mainiot. 80-luvun avaruusleffoja muistuttava ”sisustus” ja puvustus olisivat sopineet yhtä hyvin gayraflaan kuin teatterin lavalle.

William Shakespearen tekstiä voisi lukea yhteen hitsautuneen lesboparin (Macbethin puolisona vakuuttava Pirjo Lonka) yrityksenä taistella miehistä valtajärjestelmää vastaan. Apuna huokailee vinkeiden naisnoitien joukkue. Lopulta lesbot häviävät ja omahyväinen poikakerho palaa valtaan.

Q-teatteri ei kyennyt näin rohkeaan tulkintaan, ja tosielämän Macbeth voittaakin tällä kertaa teatterin.

Sitä olemme saaneet syksyn mittaan seurata, kun Lapin Kansassa on vaihdettu päätoimittajaa kuin Shakespearen Englannissa kuningasta. Nyt Johanna Korhosen tilalle on palkattu Hesarin politiikan toimituksen esimies Antti Kokkonen, miestoimittajakillan itseoikeutettu jäsen.

Koska Q-teatterin ohjausta ei oltu johdateltu tähän tai muuhunkaan vastaluentaan, jäi lopulta kysymysmerkiksi, miksi Macbethia esitti nainen.

Ehkä siksi, että Elina Knihtila on niin hyvä näyttelijä. Vastaavaan hengen ristiriitaan kykeneviä miesnäyttelijöitä on liian vähän.

Ehkä myös siksi, että rooliin ei haluttu päästää nyt kaksoisroolin Duncanina ja Malcolmina tehnyttä Jani Volasta.

Hän olisi kuitenkin näytellyt Macbethin sijasta itseään ja omia maneerejaan.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite