Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Obaman joukkue, osa 1

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

6.3.2009

Taina Ahtela

Yhdysvallat on palannut presidentti Barack Obaman vihellyksestä ilmasto- ja ympäristöpelin vaihtopenkiltä. Listaan tässä ja seuraavassa blogipostauksessa joitakin kiinnostavia amerikkalaispelaajia.

1. Michael Bloomberg – kroisos metrossa

New Yorkin pormestari Michael Bloomberg
(s. 1942) julkisti kaksi vuotta sitten suunnitelman PLANYC 2030, jolla hän haluaa tehdä New Yorkista kestävän kehityksen mallikaupungin. Toteutuessaan suunnitelma muun muassa leikkaa kaupungin kasvihuonekaasupäästöjä yli 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Softa- ja uutisyhtiö Bloombergin perustaja ja suuromistaja on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Hän kulkee tiettävästi työmatkansa metrolla ja nostaa palkkaa dollarin vuodessa.


2. Earl Blumenauer – pioneeri pyörän selässä

Demokraattiedustaja Earl Blumenauer (s. 1948) poseeraa kuvissa rusetti kaulassa ja polkupyöräpinssi rinnuksessa. Portlandista, Oregonista, tuleva intohimoinen pyöräilijä on tehnyt oman osansa sen eteen, että Portland tunnetaan nykyään ympäristöystävällisyydestään ja elinkelpoisuudestaan. Blumenauer jatkaa kansallisella tasolla taisteluaan puhtaamman ja turvallisemman kaupunkiympäristön, julkisen liikenteen ja pyöräteiden puolesta.  


3. Barbara Boxer – kova luu kehässä

Kaliforniasta kotoisin oleva demokraattisenaattori Barbara Boxer (s.1940) on ensimmäinen nainen senaatin ympäristökomitean puheenjohtajana. Demokraattien vasenta laitaa pelaava Boxer on profiloitunut ilmastonmuutoksen vastustajana ja puhtaan veden ja ilman puolustajana. Boxer esitteli helmikuussa alustavat linjauksensa ilmastolaista, jonka hän toivoo lähtevän komitean pöydältä vuoden loppuun mennessä.


4. Carol Browner – energiatsaari

Carol Browner (s. 1955) on presidentti Obaman avustaja energia- ja ilmastoasioissa. Browner on työskennellyt aiemmin muun muassa Citizen Action -nimisessä kansalaisjärjestössä, senaattori Al Goren neuvonantajana ja Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviranomaisen EPA:n johtajana. Hänen aikanaan EPA muun muassa kiristi ilmansaasteiden rajoituksia.


5. Steven Chu – hiilen pahin painajainen

Energiaministeri Steven Chu (s. 1948) tulee vaikuttamaan paljon Yhdysvaltojen tulevaan energiapolitiikkaan. Fyysikko, Nobel-voittaja Chu ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti. Hänet tunnetaan uusiutuvien, ydinvoiman ja energiatehokkuuden puolestapuhujana. "Hiili on pahin painajaiseni", Chu on sanonut.


6. Leonardo DiCaprio  – Amerikan Antti Tuisku

Näyttelijä Leonardo DiCaprio (s. 1974) on pysynyt jäävuoriteemassa myös Titanic-elokuvan filmausten jälkeen. Hän muun muassa toimi kertojana vuonna 2007 ilmestyneessä, ympäristön tilasta kertovassa 11th hour -dokumenttielokuvassa. DiCaprio on Hollywoodin suurin ilmastonystävä. Hänen mukaansa nimetty säätiö tukee useiden ympäristöjärjestöjen työtä.


7. Sylvia Earle – hänen syvällisyytensä

Meritieteilijä, tutkimusretkeilijä, kirjailija ja luennoitsija Sylvia Earle
(s. 1935) on elävä legenda. Earle on johtanut Yhdysvaltain sää- ja meritutkimusvirastoa ja lukuisia tutkimusretkiä, muun muassa maailman ensimmäistä naispuolisten aquanauttien tiimiä vedenalaisella tutkimusasemalla. Earle sai tänä vuonna teknologia- ja innovaatiokonferenssi TED:in 100 000 dollarin palkinnon. Earle ajaa globaalia vedenalaisten suojelualueiden verkostoa merten pelastamiseksi. Earle ansaitsee paikkansa listalla jo siksi, että hänellä on ehkä planeetan coolein titteli: National Geographicin Explorer-in-Residence.


8. Al Gore – ilmastotaistelun megatähti

Bushille vuoden 2000 presidentinvaaleissa hävinnyt, sittemmin Epämiellyttävä totuus -elokuvan ansiosta eräänlaiseksi ilmastoevankeliumin pääsanansaattajaksi muodostunut Nobel-voittaja on edelleen ajankohtainen ja vaikutusvaltainen. Gore (s. 1948) ilmoitti helmikuun alussa kokoavansa The Climate Project -ryhmäänsä tuhansia vapaaehtoisia ilmastoaktivisteja lobbaamaan ilmastolainsäädäntöä päättäjille.


9. Lisa Jackson – avaimenhaltija

Ympäristönsuojeluvirasto EPA:n johtajalla Lisa Jacksoilla tulee olemaan merkittävä rooli ilmastonsuojelussa Obaman kaudella. Jackson (s. 1962) päätti heti johtoon astuttuaan, että EPA avaa uudelleen Bushin kumoaman selvityksen, voidaanko hiilidioksidipäästöt tulkita ihmisten terveyttä uhkaavaksi ilmansaasteeksi, johon EPA voisi puuttua jo olemassa olevan, ilmanlaatua koskevan lainsäädännön voimalla. Mikäli hiilidioksidipäästöt lasketaan tällaiseksi saasteeksi, päästöille voidaan asettaa enimmäisrajoja jo ennen presidentti Obaman peräänkuuluttamaa ilmastolakia.


10. Van Jones – viherkaulustyöpaikkojen uranuurtaja

Karismaattinen ja vaikutusvaltainen ihmisoikeusjuristi Van Jones
(s. 1968) on Green For All -järjestön perustaja ja Center for American Progress -think tankin tutkija. Green For All ajaa viherkaulustyöpaikkoja vähäosaisille, etenkin kaupunkilaisnuorille. Jonesilta ilmestyi viime vuonna bestselleri The Green Collar Economy.

 

Kirjoittaja tutustuu vihreään verkkomediaan Seattlessa, Yhdysvalloissa. Lisää vihreää Amerikkaa löydät täältä.

ilmastoneuvottelut 

Viite