Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Washington on liekeissä!

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

27.2.2009

Taina Ahtela

Jos kaikki menee kuten järjestäjät odottavat, maanantaina Washington D.C:ssä kuohuu. Kymmenentuhatta nuorta saapuu viikonlopun aikana pääkaupunkiin Power Shift -konferenssiin vaatimaan uudelta hallinnolta rohkeaa ilmastolainsäädäntöä nyt ja heti.

Samaan aikaan joukko kansalaisjärjestöjä, muun muassa Greenpeace, järjestävät mielenosoituksen Capitol Hillin kupeessa olevalla hiilivoimalalla. Tavoitteena on maan historian suurin protesti ilmastonmuutosta ja hiilivoimaa vastaan.

Kiitos presidentti Obaman torstaina julkistaman budjettiesityksen, päättäjillä saattaa olla mielenosoittajille kerrankin hyviä uutisia. Ympäristön ja energiapolitiikan kannalta talousarvion mielenkiintoisin kohta on, että siihen on laskettu mukaan tuloja päästökaupasta – mikä ennakoi ilmastolainsäädäntöä.

Talousarviossa odotetaan, että päästölupien huutokauppa tuo vuonna 2012 valtion kassaan 79 miljardia dollaria, eli noin 62 miljardia euroa. Näistä lisätuloista 15 miljardia on varattu uusiutuvan energian ja tehokkaampien autojen kehittämiseen.

Jotkut osavaltiot ovat jo perustaneet omia päästökauppajärjestelmiään. Parinkymmenen koillisosavaltion Regional Greenhouse Gas Initiative käynnistyi viime syyskuussa, länsirannikolla samaan pyrkivät Western Climate Initiative-hankkeen seitsemän osavaltiota ja neljä Kanadan provinssia.

Liittovaltion tasolla päästöille ei ole tähän mennessä asetettu rajoja. Parhaasta mekanismista päästöjen vähentämiseksi väännetään yhä kättä. Päästöveron kannattajat muistuttavat EU:n päästökaupan ongelmista, päästölupien romahtaneista hinnoista ja windfall-voitoista.

Enemmistö näyttää kuitenkin taipuneen päästökaupan taakse. Obaman lisäksi päästökaupan puolesta on liputtanut muun muassa Senaatin ympäristökomitean puheenjohtaja, demokraatti Barbara Boxer. Boxer esitteli helmikuun alussa alustavat linjauksensa ilmastolaista, jonka hän toivoo lähtevän komitean pöydältä vuoden loppuun mennessä.

Senaatin demokraattiryhmän johtaja Harry Reid sanoi viime viikolla patistavansa senaattia lainsäädäntöpuuhiin jopa kesän loppuun mennessä, hyvissä ajoin ennen vuoden lopulla Kööpenhaminassa käytäviä ilmastoneuvotteluita.

Demokraattien kärkihahmot näyttävät myös vastanneen hiilivoimalaprotestiin ennen kuin se ehti alkaakaan. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja ryhmäjohtaja Harry Reid vaativat Capitol Hillin hiilivoimalan arkkitehdille torstaina lähettämässään kirjeessä voimalaa siirtymään maakaasuun.

Tästä huolimatta voimalalle odotetaan maanantaina pariatuhatta mielenosoittajaa valmiina tulemaan pidätetyksi ilmaston puolesta.

Kirjoittaja tutustuu vihreään verkkomediaan Seattlessa, Yhdysvalloissa. Lisää vihreää Amerikkaa löydät täältä.

päästökauppa  viherelvytys 

Viite