Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pekkarinen pihalla elvytyksestä

Eduskunnasta

5.2.2009

Jussi Karmala

Keskustan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen näyttää olevan aivan pihalla uutta talouskasvua luovasta viherelvytyksestä.

Hallitus päätti torstaina asennuttaa älykkäät sähkömittarit kaikkiin suomalaiskoteihin tämän vuoden maaliskuusta alkaen. Älykkäät mittarit osaavat ostaa sähköä verkosta silloin kun se on halpaa, joilloin kulutushuiput tasaantuvat ja energiaa säästyy.

2,3 miljoonan mittarin asennus luo sähkö-, ohjelmisto- ja telealalle merkittävästi uusia työpaikkoja. Tällaisia energiansäästössä ja ympäristöteknologiassa syntyviä työpaikkoja kutsutaan yleisesti viherkaulustyöpaikoiksi. Termiä käyttävät niin Barack Obama kuin Jutta Urpilainenkin.

Pekkarinen saapui tiedotustilaisuuteen tunnin myöhässä. Virkamiehet olivat jo selvittäneet asiallisesti älykkäiden sähkömittarien suuren potentiaalin.

Kysyin Pekkariselta, eikö mittariuudistus ole malliesimerkki viherelvytyksestä, jossa syntyy työpaikkoja, kuluttajat säästävät rahaa ja energiantarve pienenee.

Pekkarinen oli aivan pihalla.

"Kyllä minäkin tuon joka asiassa esille oman vihreän ajatteluni, mutta en tiedä onko vihreydellä nyt erityinen sija tässä asiassa. En tiedä luoko tämä uusia työpaikkoja, pikemminkin vähentää niitä, kun sähköä ei tarvita niin paljon kuin ennen."

Mykistävä vastaus. Ensin Pekkarinen osoitti tietämättömyytensä lyömällä koko viherkaulustyöpaikka-käsitteen läskiksi. Sitten hän arveli täysin vastoin esittelevien virkamiesten puheita, että ei uudistus mitään työpaikkoja luo.

Tällaisen ministerin käsissä on Suomen energia- ja innovaatiopolitiikka.

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.

Viite