Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Perinne puristaa

25.5.2009

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies jonka mielestä ihmisen silpominen väärin. Lisää Tontin blogikirjoituksia löydät täältä.

Kun järkisyyt loppuvat, vedotaan perinteisiin. Viimeksi näin teki Suomen korkein oikeus etsiessään perustelua poikien sukuelinten runtelemiselle.

Sen mukaan ”poikien ympärileikkaus on muslimiväestön keskuudessa vakiintunut ja vanha, uskonnollisiin traditioihin nojautuva perinne ja kiinteä osa miespuolisen väestönosan identiteettiä”.

Mietitäänpä. Suomalaisista perinnetavoista tulee mieleen Pohjanmaan pääsiäistavat menneinä vuosisatoina. Pohjalaisisännät piiskasivat pitkäperjantain aamuna kaikki lapset, koska kristillisen mytologian mukaan Pilatus oli piiskannut Jeesuksen. Margareetan päivän yönä 20. heinäkuuta uskottiin käkien muuttuvan haukoiksi.

Toivottavasti nämä suomalaiskansalliset perinteet pysyvät unholassa. Perussuomalaiset ja Suomen Sisun nettirasistit tosin kiljuvat otsasuonet tykyttäen, että ”maassa maan tavalla”.

Tekeekö pohjalaismallinen lasten pääsiäishakkaus uuden tulemisen, jos persujen gallupsuosio kääntyy poliittiseksi vallaksi? Ehkä kouluissa pian kerrotaan heinäkuisesta ihmeiden yöstä, jolloin linnut muuttuvat toisiksi.

Perinne on samanlainen satuolento kuin ”kansallinen etu”. Aina kun niitä käytetään, ajetaan jonkun porukan asiaa ja vaietaan toista mieltä olevista.

Kaikissa yhteisöissä on omat kamppailunsa ja erimielisyytensä. Juutalainen lääkäri Joseph Bergson vaati jo vuonna 1844, että ympärileikkauksesta on luovuttava. Hänen mukaansa valtion tulee suojella kansalaisiaan heidän uskonnostaan riippumatta.

Perinteet eivät ole sementtiin valettuja. Ne muuttuvat koko ajan halusimme sitä tai emme. Niin sanottu suomalaisuus on monin verroin monimuotoisempaa kuin muutama vuosikymmen sitten. Kännipäinen vaimonhakkaaminen, metsästäminen, asevelvollisuuden suorittaminen ja kirkossa käynti ovat vähentyneet.

Hyvä. Mitään helposti määriteltävää ”suomalaisuutta” ei ole olemassa eikä ole koskaan ollut. Tuskin kaikki isännät Pohjanmaalla pahoinpitelivät lapsiaan pääsiäisenä, vaikka se oli vanha perinne.

On löydettävä keinot, joilla muutosta tuetaan. Korkein oikeus ei edes yrittänyt. Se antoi periksi selkä tulevaisuuteen seisoville keski-ikäisille äijille, sille porukalle joka kaikissa kulttuureissa vetoaa perinteisiin valtansa säilyttämiseksi.

Viite