Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Skandaali!

8.6.2009

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies, joka toivoo uutistoimittajilta muutakin vastuuta kuin tulosvastuuta. Lisää Tontin blogikirjoituksia löydät täältä.

Jos avaruudesta saapuisi vieras maapallolle, eniten hän ihmettelisi uutisia.

Jok’ikinen toimittaja tietää, että koko ajan kuolee ihmisiä nälkään ja sairauksiin, jotka olisi helposti hoidettavissa.

Tälläkin hetkellä on käynnissä julmat tappokinkerit. Ihmisiä vainotaan, pahoinpidellään ja tapetaan. Miljardit maapallon asukkaat elävät toivottomassa kurjuudessa. He eivät osaa lukea eivätkä kirjoittaa.

Samaan aikaan pienen vähemmistön ongelma on, että työkaverilla on tuuman isompi taulutelkkari. Lähdetäänkö ensi talvena Pattayalle vaiko vain Kreikkaan, kun on lama?

Tätä porukkaa ei kiinnosta, onko lastenlapsillamme mahdollisuuksia elää tyhjiin kalutulla maapallolla ihmisarvoista elämää. Ulkoavaruuden vieras ihmettelisi, miksi tämä ei ole uutinen. Eikö se ole skandaali?

Ei ole. Sen sijaan uutiset kertovat päivästä toiseen esimerkiksi yksittäisen lentokoneen putoamisesta mereen. Koneen palasten etsimiseksi käynnistetään massiivinen operaatio, johon käytetyillä resursseilla olisi pelastettu tuhansia ihmisiä kuolemalta.

Kuukausitolkulla ykkösuutisaiheena on sikainfluenssa, johon on kuollut jokunen sata ihmistä. Miljoonat malarian uhrit eivät ole uutinen.

Jos ulkoavaruuden olento sattuisi tarkkaamaan Suomea, hän ihmettelisi myös uutisia. Suomeen saapuu mies, joka on vastuussa törkeistä ihmisoikeusrikkomuksista. Pidätetäänkö hänet? Viedäänkö hänet kansainväliseen tuomioistuimeen?

Ei viedä. Suomen presidentti on ylpeä hyvistä väleistään tähän mieheen – onhan mies Naton vastustaja – ja entinen pääministeri rakentaa hänelle kaasuputkea. Tuskin kukaan suomalainen poliitikko uskaltaa sanoa miehelle ääneen sanoja demokratia, ihmisoikeudet ja Tšetšenia.

Vastuuntuntoiset uutistoimittajat toki pitävät tästä skandaalista melua? Ei suinkaan. Uutisissa kerrotaan venäläis-suomalaisen pariskunnan huoltajuusriidan vaiheista ja mitä mieltä ihmisoikeusrikollinen on Anton-pojan kaappauksesta.

Tämän jälkeen uutiset kertovat, että joukko miehiä on potkinut ilmalla täytettyä nahkaista palloa pitkin ruohokenttää.

Vieras ulkoavaruudesta luulisi aluksi, että kaiken tämän täytyy olla pilaa. Ahaa, olette näyttäneet minulle  viihdeohjelmianne. Oliko tämä sen kuuluisan Kummelin jatko-osa?

Viite