Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Politiikan pesukone

24.10.2008

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Kuntavaalit ovat politiikan pesukone. Eduskuntavaaleissa on tarjolla hyväpalkkaista kokopäivätyötä, ilmaisia matkalippuja ja valtakunnallista julkisuutta.

Siksi niihin liittyy kaikenlaisia lieveilmiöitä, kuten kevään vaalirahaskandaali osoitti.

Kuntavaaleihin lähdetään puhtaasta vaikuttamisen halusta, sillä valtuustojäsenyys ei tarjoa juuri muuta kuin hikeä ja kyyneleitä.

”Pari kolme tuntia papereiden lukemiseen, pari kolme tuntia ryhmäkokoukseen, oman puheenvuoron kirjoittaminen ja sitten vielä se monen tunnin kokous”, laskee eteläsuomalainen kaupunginvaltuutettu yhden valtuustokokouksen työmäärää.

Hän arvioi, että esityslista liitteineen on puolen puhelinluettelon paksuinen ja että kokouspalkkiosta jää käteen satanen.

Kuntavaalit ovat politiikan puhdistusliike myös siksi, että niissä yksi ääni vaikuttaa paljon enemmän kuin eduskuntavaaleissa. Ehdokaslistat ovat pitempiä ja henkilöiden vaihtuvuus suurempaa.

Ja jos oma ehdokas ei pääse valtuustoon, hänellä on hyvät mahdollisuudet päätyä ainakin johonkin lautakuntaan.

Kuntavaalit puhdistavat myös puolueita. Muutamankin sadan äänen saaliit edistävät nuorten haastajien etenemistä ja verenvaihtoa puolueiden sisällä.

Toimittaja Jukka Vahti kirjoittaa Vihreän Langan verkkopalvelun vaaliblogissa, että jos joku jaksaa lähteä ehdolle kuntavaaleihin, hän on jo tehnyt aika paljon yhteisten asioiden eteen.

”Ehdokkaiden ansiosta me muut pääsemme helpolla. Meidän ei tarvitse kuin valita oma ehdokkaamme parhaaksi katsomillamme kriteereillä ja raahautua äänestyspaikalle.”

Pesutulos on tarkistettavissa sunnuntaina kello 20 alkaen osoitteessa www.vihrealanka.fi.

Viite