Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Soininvaara voitti

31.10.2008

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Kuntavaalien uutisoinnin perusteella aika monella suomalaisella toimittajalla on lukihäiriö. Lehti toisensa jälkeen esitteli vaalivoittajaksi Soinin, vaikka kultamitali meni todellisuudessa Soininvaaralle.

Osmo Soininvaara sai vaalien suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin, 8 576 ääntä, hyvin vähäisellä kampanjoinnilla. Omassa suositussa blogissaan hän arvioi, että syynä oli juuri hänen bloginsa, jossa on käyty vilkasta keskustelua.

Minä taas uskon, että Soininvaaran menestys perustui yleisempään ilmiöön. Sorry vaan, vihreiden kattokampanjan suunnitellut mainostoimisto Taivas ja muut vaalien ideanikkarit. Äänestäjät eivät nyt halunneet ajatella pieniä – vaan suuria. He äänestivät valtuustoihin uudenlaista ymmärrystä talous- ja maahanmuuttoasioista.

Osmo Soininvaara on jo vuosikymmeniä ollut uskottava talouden ja sosiaalipolitiikan toisinajattelija. Mutta hän ei enää ole sitä yksin. Helsingin ja Espoon valtuustoihin ei valittu vihreiden listoilta ainoastaan nättejä nuoria naisia, vaan erityisen monia nättejä nuoria ekonomeja.

Pelkästään Helsingin kaupunginvaltuustossa on nyt enemmän vihreää talousosaamista kuin vihreiden koko eduskuntaryhmässä. Seuraava Soininvaara voi olla esimerkiksi Elina Moisio, Mari Puoskari, Mari Holopainen tai Tuuli Kousa.

Talouden turbulenssin lisäksi äänestäjiä liikuttivat maahanmuuttajakysymykset. Mamut järisyttivät puoluekenttää, koska he ovat nyt ihan uudella tavalla osa suomalaista arkea.

Perussuomalaisten voitto perustui osittain mamuja kohtaan tunnettuihin ennakkoluuloihin. Rkp taas marginalisoitui entisestään, koska se ei ole oppinut luontevaa tasa-arvoista tapaa liittoutua uusien vähemmistöryhmien kanssa.

Ja entäs sitten Ode? Kas vain, kaikki hänen uusimmat blogimerkintänsä käsittelevät maahanmuuttopolitiikkaa.

Viite