Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Poltan ja jauhan

Juha Peurala

Lopullinen lakko. 1. Perusta amatsoniarmeija. 2. Kaappaa laiva Itämerellä. 3. Hävitä etelän tupakkaplantaasit laivaan kätketyillä tuhoaseilla. Juha Peurala

Lopullinen lakko. 1. Perusta amatsoniarmeija. 2. Kaappaa laiva Itämerellä. 3. Hävitä etelän tupakkaplantaasit laivaan kätketyillä tuhoaseilla.

31.8.2009

Eno

Nikotiini ei aiheuta syöpää. Vai aiheuttaako sittenkin?

Nimimerkki "Ei savua ilman tulta" kysyy: Harkitsen tupakoinnin lopettamista nikotiinipurukumilla, mutta arveluttaa, jäänkö siihen koukkuun. Onko vaarallista olla riippuvainen nikotiinipurukumista? Eli onko nikotiini sinänsä terveydelle vaarallista?

Eno vastaa: Huolehdipa, ettei sinulle käy kuin väärien tähtien alla syntyneelle naapurilleni Oskari Makkoselle. Äijä yritti lopettaa tupakan nikotiinipurkan avulla, ja nyt on Makkos-Oskari koukussa molempiin. Taidan ostaa hänelle vielä paketin nuuskaa tuliaisiksi, kun käyn ruotsinlaivalla.

Kyllä, nikotiinipurkkaan voi jäädä koukkuun. Nikotiini on nimittäin se aines, joka saa ihmisen himoamaan röpsyttelyä. Ei kai kukaan muuten vetelisi yskityttävää savua sisäänsä?

Nikotiini on erittäin addiktoivaa: tutkimuksien mukaan jopa koukuttavampaa kuin heroiini tai kokaiini. Toki nikotiini aiheuttaa myös tupakan positiivisina pidetyt vaikutukset, kuten nopean ajatuksenjuoksun. Nikotiini onkin tupakan huumeosa.

Nikotiini on myrkyllistä, sitä voidaan käyttää esimerkiksi hyönteismyrkkynä. Ihmisellekin se on suurina annoksina tappavaa, mutta röökaamalla ei yliannosta voi vetää.

Nikotiinilla ja riskillä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on myös yhteys. Mutta päinvastoin kuin usein luullaan, nikotiini ei ole erityisen karsinogeeninen. Syövät aiheutuvat tupakan sisältämistä muista aineista, esimerkiksi tervaa on pidetty nikotiinia karsinogeenisempana.

Tuoreiden tutkimusten mukaan tosin nikotiini saattaa olla osasyyllinen suun alueen syöpiin. Nikotiini voi myös vaikuttaa elimistössä siten, että muiden syöpien riski kasvaa – se ikään kuin tekee niille tietä.

Nikotiinipurkkapakkauksen ohjeita on syytä noudattaa. Niissä kielletään jäämästä koukkuun valmisteeseen.

Henkilökohtaisesti olen havainnut tupakasta vieroittumisen onnistuvan parhaiten, jos ihastut ihmiseen, jonka olet kuullut sanovan ”en voisi koskaan suudella tupakoitsijaa”.

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite