Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Puolikova paketti

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

Vihreitä työpaikkoja ja viherelvytystä. Blogissa seurataan Obaman ajan Amerikan ensiaskeleita.

12.2.2009

Taina Ahtela

Ja kuudentena päivänä hän sanoi: minun hallintoni tavoite on kumota riippuvuutemme ulkomaisesta öljystä ja luoda uusi energiatalous, joka luo miljoonia työpaikkoja.

Oli kulunut vain muutama päivä virkaanastumisesta, kun presidentti Barack Obama kääri hihat ja pisti kirjaimellisesti tuulemaan. Presidentin mukaan Amerikan uusi energiatalous tulisi perustumaan energiatehokkuuteen ja puhtaisiin teknologioihin, tuuleen ja aurinkoon.

Obaman esittämä noin 800 miljardin dollarin elvytyspaketti on yritys lyödä yhdellä iskulla kaksi kärpästä – tai tässä tapauksessa härkästä – pelastaa sekä maan talous että ilmasto.

Paketin sisällöstä kättä vääntäneet senaatin ja edustajainhuoneen jäsenet pääsivät keskiviikkona jonkinlaiseen kompromissiratkaisuun.

Onko tämä nyt se ympäristöjärjestöjen peräänkuuluttama Green New Deal, joka toisi Yhdysvaltojen energiatalouden tälle vuosituhannelle ja loisi miljoonia työpaikkoja?

Vai vesitetty kompromissi, joka ei auta sen paremmin taloutta kuin ilmastoakaan?

Greenpeacen ja konsulttiyhtiö IFC:n tällä viikolla julkistaman arvion mukaan Obaman alkuperäinen ehdotus olisi vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjä ainakin 61 miljoonaa tonnia vuodessa, mikä vastaa lähes 8 miljoonan amerikkalaisen kotitalouden tai 13 miljoonan auton aiheuttamia päästöjä.

"Tämä on selkeä merkki, että alamme siirtyä eteenpäin fossiilisten polttoaineiden aikakaudelta", Greenpeacen tutkimusjohtaja Kert Davies hehkutti.

Paketti on sittemmin kulkenut läpi edustajainhuoneen ja senaatin, ja osa vihreydestä näyttää rapisseen matkalla. Edustajainhuoneen hyväksymä ehdotus olisi Greenpeacen ja IFC:n arvion mukaan vähentänyt päästöjä 59 miljoonaa tonnia vuodessa, senaatin enää 47 miljoonaa tonnia.

Tänään nuijitussa kompromississa puhtaaseen energiaan, energiatehokkuuteen ja julkiseen liikenteeseen on varattu ensimmäisten tietojen mukaan 70 miljardia dollaria. Summa on jossakin senaatin ja edustajainhuoneen ehdotusten puolivälissä.

Edustajainhuoneen, senaatin ja presidentin on vielä virallisesti hyväksyttävä ehdotus. Obama on sanonut aiemmin haluavansa nimet alle viikonloppuun mennessä.

Kirjoittaja tutustuu vihreään verkkomediaan Seattlessa, Yhdysvalloissa. Lisää vihreää Amerikkaa löydät täältä.

viherelvytys 

Viite