Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Soijajuomalla paremmaksi ihmiseksi

Juha Peurala

Maitotölkit vertailussa.
Maitoinen apokalypsi. Jos valinta maidon ja soijajuoman välillä tuntuu päätökseltä täydellisen tuhon ja syvän epätoivon välillä, juo sitten vaikka viiinaa. Juha Peurala

Maitoinen apokalypsi. Jos valinta maidon ja soijajuoman välillä tuntuu päätökseltä täydellisen tuhon ja syvän epätoivon välillä, juo sitten vaikka viiinaa.

8.12.2008

Eno

Soijamaito hakkaa vastaavan lehmätuotteen ekologisuudessa.

Nimimerkki ”Tero” kysyy: Kumpi on parempaa juotavaa, lehmän maito vai soijamaito ihmisen ja toisaalta ympäristön kannalta? Kumpi on parempaa syötävää soijajugurtti vai lehmän maidosta valmistettu jugurtti?

Eno vastaa: On se tavallaan sääli, että takana ovat ne ajat, jolloin soijamaitoa joutui hakemaan tiettömien taipaleiden takaa suurkaupunkien pienistä ekopuodeista.

Soijamaitopurkin kopsauttaminen keskelle henkisen ja yhteiskunnallisen kasvun tiedostamispiirin kahvipöytää oli statement. Nyt se on arkea. Soijamaitoa löytyy joka marketista.

Jollet ole herkkä maidolle tai soijalle ja olet muutenkin terve, on kai aika sama kumpaa juot, jos et halua tiedostaa. Soijamaidossa – tai soijajuomaksihan sitä EU:ssa pitää kutsua – ei ole kolesterolia ja siinä on runsaasti hyödyllistä linolihappoa.

Maidossa taas on vitamiineja enemmän. Kalsiumin suhteen juomat ovat tasoissa, sillä soijajuomaan on nykyään yleensä lisätty kalsiumia.

Tiedostavalle soijamaito on ainoa vaihtoehto. Paitsi että soijajuoma ei riistä ja orjuuta lehmiä, se on lehmänmaitoa monta kertaa ekotehokkaampaa. Mitä enemmän lopputuote sisältää vettä, sitä vähemmän kuluu soijaa, eikä tuotantoprosessikaan ole monimutkainen.

Lehmän ongelmana lisäksi märehtiminen, joka tuottaa metaania ilmakehään. Kannattaa muistaa myös tofu – yhden naudanlihakilon päästöillä voit vedellä 13 kiloa tofua. Mutta et tule sitten piereskelemään meille.

Koska jugurtit ovat jatkotuotteita edellämainituista, soijajugurtti on ekompaa.

Soijassa tietenkin on nykyään se, että jos kovasti pelkäät geenimuunneltuja asioita, soijatuotteista saatat saada niitä. Tosin jos gm-pitoisuus nousee yli 0,9 prosentin, se pitää ilmoittaa paketissa.

Jos siis haluat tiedostaa äärimmilleen, juo kauramaitoa. Äärimmilleen tiedostamisesta tosin voi saada päänsä kipeäksi.

Lisää Enon vastaksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite