Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tuhlailevat löylyt

Juha Peurala

Ekosauna. Vähäkulutuksinen sauna syntyy näppärästi tiskipyödän alle: lämpöä irtoaa hellasta ja muhivasta biojäteämäpäristä, joka toimii myös kiukaana. Juha Peurala

Ekosauna. Vähäkulutuksinen sauna syntyy näppärästi tiskipyödän alle: lämpöä irtoaa hellasta ja muhivasta biojäteämäpäristä, joka toimii myös kiukaana.

2.12.2008

Eno

Sähkösaunalla on vaikea ekoilla.

Nimimerkki "Löylynlyömä" kysyy: Hei Eno! Aina sanotaan, että asteen alennus huonelämpötilassa säästää viisi prosenttia sähkölaskussa – tai jotain. Entäs jos lämmittää sähkösaunaa: paljonko asteen alennus laskee sähkölaskua? Missä lämpötilassa olisi ekologista, mutta miellyttävää löylytellä?

Eno vastaa: Muistuttaisinkohan sinua tässä vaiheessa siitä, että tunnetaan myös saunamalli, joka lämpiää puilla? Ehken ole niin julma. Puusaunaa ei saa ympättyä kerrostalokaksioon, jollaisissa suuri osa teistä tämän lehden lukijoista asuu. Sen sijaan sähkösaunoja rakennellaan kaikkiin lavuaarinaluskaappia suurempiin tiloihin.

Itse asiassa mikrosauna on tietenkin ekologinen sikäli, että pieni tila lämpiää vähemmällä. Normaalien kiukaiden sähkönkulutus per saunomiskerta vaihtelee 6–10 kilowattitunnin välillä.

Miellyttävin ja ekologisin saunomislämpö on 70–80 astetta. Kulutuksen kasvu per aste ei ole mielekäs mittari, mutta karkeasti ottaen 100-asteinen sauna kuluttaa 20–30 prosenttia enemmän sähköä kuin 70–80-asteinen. Eli kyllä se sähkölaskussa näkyy!

Jos haluaa säästää sähköä saunoessa kannattaa muistaa, että yli puolet energiasta kuluu saunan lämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitoon. Kannattaa siis saunoa harvakseltaan ja koko porukka kerralla. Yhteissaunat kunniaan!

Tästä ei kuitenkaan seuraa, että kovasti tyrkytetyt jatkuvasti lämpimät kiukaat olisivat ympäristöystävällisiä. Ne kuluttavat vuositasolla tuplasti sen, mitä tavallinen kiuas. Samankokoisen kulutuksen saa aikaiseksi tavallisella kiukaalla, kun saunoo 4–5 kertaa viikossa.

Jos laitat saunan päälle, muista myös käydä siellä. Ei ole yksi eikä toinenkaan kerta, kun olen kosteanpuoleisissa illanvietoissa saunonut pikkutunneilla löylyissä, jotka laitettiin lämpiämään alkuillan tiimellyksessä.

Ei silti, moni kaunis ihmissuhde on alkanut yösaunassa. Ei tosin minulla, mutta kaverit ovat kertoneet.

Lisää Enon vastaksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite