Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sukkahousut syynissä

Natalia Baer

Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia. Natalia Baer

Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia.

22.10.2008

Johanna Sumuvuori

Kunnallisvaaliviikon kunniaksi kävin Reilun kaupan edistämisyhdistyksen vastaanotolla maistamassa Fair Trade -merkin ansainnutta jäätelöä. Samalla tuli tarkistettua valtava reilun kaupan tuotteiden arsenaali, joka oli asetettu näytteille.

Kohta mistä vaan voi tehdä reilut kaupat! Paitsi sukkahousuista. Tai no, riippuu reilun kaupan kriteereistä.

Suosimani villatakki-hame-yhdistelmä vaatii kaverikseen yleensä sukkahousut. Ne ovat myös vaatekappale, joka rikkoutuu helpoiten. Materiaaliltaan tavalliset nailonsukkahousut eivät ole varsinaisesti ekotuotteita.

Wikipedia sanoo: "Nailon on suomen kielen asuun muuttunut, erään ensimmäisistä laajempaa käyttöä saaneen muovin tuotemerkki, alkujaan nylon. Kyseinen muovilaatu, polyamidi, keksittiin 28. helmikuuta 1935 E.I. du Pont de Nemours and Company -yrityksessä Delawaressa, Yhdysvalloissa.

Materiaali julkistettiin vuonna 1938 ja ensimmäiset nailonia käyttäneet tuotteet olivat nailonlangasta tehty hammasharja ja nailonista tehdyt sukat. Nykyään nailonia käytetään tekokuituna kaikenlaisissa vaatteissa ja kiinteässä muodossa teollisuudessa."

Voi olla, että tämä on nyt saivartelua, mutta kun kahdeksan kuukauden ajan on tullut pohdittua jokaisen vaatekappaleen eettisyyttä, joutuivat sukkahousutkin syyniin. Osaako joku vastata, onko nailoneille muita vaihtoehtoja kuin puuvillasukkahousut?

Koska en enää omista yksiäkään ehjiä sukkahousuja, joudun varmaankin antamaan periksi ja ostamaan muutaman parin.

Sukkahousujen tapauksessa helpottaa tietysti se, että niiden käyttöikää voi pidentää vaikka kuinka paljon lukemalla vaikkapa Niksi-Pirkan legendaarisia vinkkejä. Tässä netistä löytämäni suosikit:

  • Hyvä keino yösuunnistuksen harjoitteluun on laittaa mustat sukkahousut päähän. Maasto pimenee sopivasti, eikä hyttysiäkään tule silmiin.
  • Jos tietokoneesi näppäimistö likaantuu ja rasvoittuu nopeasti, sujauta se  sukkahousun varteen. Näin näppäimistö pysyy puhtaana, eikä sinun tarvitse pyyhkiä siitä pölyjä.
  • Salaatin saat helposti kuivattua sukkahousujen avulla. Laita märät salaatin lehdet sukkahousujen sisään ja pyöräytä pari kertaa kylpyhuoneessa. Linkousvoima kuivaa salaatit puolestasi.
  • Jos kahvin suodatinpaperit loppuu, ota apuun sukkahousut! Sekoita kupissa kuuma vesi ja porot, vedä sukkahousut päähän ja juo. 

Lisää Sumuvuoren muotiblogitekstejä löydät täältä.

Viite