Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mertalan minkkipampulat

Natalia Baer

Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia. Hän kirjoittaa ponnisteluistaan joka tiistai. Natalia Baer

Vuosi ilman muotia. Johanna Sumuvuori yrittää elää vuoden ilman pikamuotia. Hän kirjoittaa ponnisteluistaan joka tiistai.

8.10.2008

Johanna Sumuvuori

Yksi poliittisen heräämiseni ensimmäisiä kimmokkeita oli eläinten oikeuksien vajavaisuus 1990-luvun alun Suomessa. En koskaan unohda Animalian vetoomuskortteja, joita lähettelin teini-ikäisenä eduskuntaan.

Koe- ja turkiseläinten tilanteeseen perehtyminen ja Animalian jäsenyys tekivät minusta 14-vuotiaana kasvissyöjän ja entistä vihaisemman turkiseläinten kohtalosta.

Vaikka voisi kuvitella, että 2000-luvulla kunnioitus eläinten oikeuksia kohtaan olisi kasvanut ja johtanut parempaan eläinsuojelupolitiikkaan, on moni asia vielä ihan rempallaan.

Olin tyrmistynyt, kun luin Pelkokerroin-ohjelman kiertävän eläinsuojelulakia siten, että eläinten hyväksikäyttö ei tapahdu Suomen maaperällä. Muun muassa Animalia ja Vihreiden eläinsuojelutyöryhmä ottivat asiaan heti asiaan kantaa.

Yhtä suututtavaa on ollut lukea pääministeri Vanhasen turkistuotantoa ihannoivia kommentteja. Vanhanen julisti viime maanantain Maaseudun tulevaisuudessa, että turkikset ovat "varsin vihreä tuote".

Iltasanomat kirjoitti lauantaina pääministerin vierailusta Vantaan Fur Centerin nahkanäyttelyyn, jossa juhlittiin turkisten kasvattajien 80-vuotisjuhlia ja turkistuottajien 70-vuotisjuhlia. Jutussa pääministeri kertoo pitävänsä turkiksista.

Lopussa kerrotaan, että "Fur Centeristä pääministerillä oli tuliaisena naisystävälleen pieni paperikassi, jossa tiettävästi oli minkkinen kaulasomiste pampuloineen".

Anteeksi, mutta miksi ihmisen pitäisi kantaa kaulassaan minkistä tehtyjä pampuloita? Voiko turhemmin eläimen elämää uhrata?

Uskomatonta kyllä, Mertalalle ostettujen minkkipampuloiden ja muiden turkiksista tehtyjen somisteiden valmistus on nykyään turkisten yleisin käyttötarkoitus. Animalian sivuilla kerrotaan, että kokoturkkien suosio on hiipunut, ja esimerkiksi ketunnahoista yli 90 prosenttia päätyy somisteiksi. Voi turhuus ja kurjuus!

Vihreän eläinsuojelupolitiikan tavoitteena on, että turkistarhaus voitaisiin lopettaa kokonaan siirtymäajalla ja luopuvia tarhaajia tuettaisiin uuden elinkeinon tai tuotantosuunnan kehittämiseksi. Turkis on kaukana vihreästä tuotteesta, toisin kuin Vanhanen väittää.

Minkkinen kaulasomiste edustaa turhaketta surullisimmillaan. Taidan ehtiessäni kartuttaa vaatekaappiani Animalia-shopin paidalla.

Lisää Sumuvuoren muotiblogitekstejä löydät täältä.

Viite