Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vanhanen ja Korhonen salailevat vaalirahoja

27.10.2008

Jussi Karmala

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen seisoi Ylen ison pajan salissa kuntavaali-iltana. Kädet olivat puvun housujen taskuissa, edessä oleva televisioesiintyminen jännitti miestä selvästi.

Tavoittelin Korhosta vaalinalusviikolla, kun kirjoitin juttua vaalirahoitusskandaalin vaikutuksesta kuntavaaleihin. Korhonen ei vastannut soittopyyntöihin eikä sähköposteihin.

Myöskään Helsingin Sanomat ei saanut Korhoselta kommenttia vaalipäivänä julkaistuun vaalirahajuttuunsa.

Miksi keskusta salailee kuntavaalirahoitustaan? Astuin Korhosen luo ja kysyin asiaa suoraan.

"Lopetetaan täysin se vaalirahoituksen käyminen. Se on osa puolueen budjettia", kuului Korhosen vastaus.

Korhosen kommentti on käsittämätön. Viiime kevään vaalirahaskandaali paisui juuri siitä syystä, että keskusta yritti peitellä rahoituskuvioitaan viimeiseen saakka.

Ja nyt, muutama kuukausi kohun jälkeen, Korhonen vaikenee jälleen kuin muuri. Jos vaalirahoitus on osa puolueen budjettia, niin miksi siitä ei voi puhua? Keskustalla on selvästi jotain salattavaa.

Myöhemmin samana iltana pääministeri Matti Vanhanen seisoi Ylen tulospöydän ääressä. Kysyin Vanhaselta, miksi keskusta vaikenee vaalirahoituksesta.

"Minulta ei ole kysytty mitään, en ole tämän päivän Hesaria nähnyt", Vanhanen vastasi ja astui sivummalle.

Tilanne on vakava. Korhosen salailupolitiikka yhdistettynä Vanhasen vaikenemispolitiikkaan on puolueelle – ja koko Suomelle – tuhoisaa. Tilannetta ei helpota yhtään, että Vanhasen ja Korhosen välit ovat jääkylmät.

Sotku näkyi vaalituloksessa. Keskusta kärsi neljännen perättäisen vaalitappion.

Nyt puolue tarvitsisi uuden johtokaksikon, joka ymmärtäisi, että avoimuus on puolueiden elinehto 2000-luvulla. Vaan mistä sellaiset keskustajohtajat löytyisivät?

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ryvettyi pahasti jo keväällä. Kansanedustaja Kimmo Tiilikainen taas ei kyennyt kaatamaan Korhosta puoluesihteerin paikalta.

Jäljelle jää enää kansanedustaja Antti Kaikkonen, joka astelikin Ylen käytävillä reteästi pystypäin.

Kanki, tuuleta kepua!

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.

Viite