Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ekolukija lukee netistä

Juha Peurala

Kännikuva.
kierrätysuutisia. Paperilehden tilaaja voi pörssiromahduksen tai muun katastrofin sattuessa mutustella lehdistä paperimassaa ja rakentaa suojakotilon. Juha Peurala

kierrätysuutisia. Paperilehden tilaaja voi pörssiromahduksen tai muun katastrofin sattuessa mutustella lehdistä paperimassaa ja rakentaa suojakotilon.

6.10.2008

Eno

Kohtuullinen nettilehtien luku on paperiversioita ekologisempaa.

Nimimerkki ”Lukija vaan” kysyy: Tästä asiasta on taas keskusteltu, ja haluaisin tietää totuuden: kumpi nyt on ekologisempaa, lukea lehti netistä vai paperilta?

Eno vastaa: Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei ole – mutta näyttää siltä, että vähäpäästöiseltä tietokoneelta nopeasti luettu nettilehti on ekologisin vaihtoehto.

Kymmenen minuutin verkkolehtiselailu tuottaa vuodessa lukijaa kohden 14 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Se on puolet vähemmän kuin paperilehden päästöt. Mutta jos luet nettilehteä puoli tuntia, päästöt ovatkin vuodessa jo 35 kiloa.

Laskelmissa on kuitenkin käytetty aika raskaasti sähköä syövää tietokonetta. Tietokoneen ja näytön oletetaan vievän sähköä yhteensä 280 wattia. Esimerkiksi nykyiset läppärit saattavat pörrätä vain 20 watilla.

Tilanne muuttuu myös, jos paperilehdellä on useampia lukijoita, kuten usein perheissä on. Tulevaisuudessa mahdollisesti yleistyvä sähköinen paperi saattaa muuttaa jälleen laskelmia. Nyt se näyttää olevan päästöiltään lyhyen nettiselailun veroista.

Vaikka paperilehtien ekotase näyttää uhkaavalta, laskelmissa pitää ottaa huomioon sekin, miten paljon lehden toimitus haaskaa luonnonvaroja ja kuinka syvällisesti sen muodostavat journalistit ovat omistaneet elämänsä taistelulle ekologisesti kestävän tulevaisuuden puolesta.

Tässä mielessä Vihreän Langan lukijat voivat onnitella itseään: säännölliset Osmo Soininvaaran teosten resitaatiot yhdistettyinä peräruiskeisiin ja paastoon pitävät Langan toimituksen iskussa ja oikeaoppisena!

Lisää Enoja löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite