Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Koko kansa kasviksille

Juha Peurala

Paratiisin asukkaat.
Puute paratiisissa. Vaikka kriisitilanteessa kahviin saa sokerit, itse sumppi loppuu. Jos Kekkonen olisi vielä presidentti, tätäkään ongelmaa ei olisi. Juha Peurala

Puute paratiisissa. Vaikka kriisitilanteessa kahviin saa sokerit, itse sumppi loppuu. Jos Kekkonen olisi vielä presidentti, tätäkään ongelmaa ei olisi.

26.9.2008

Eno

Kriisitilanteissa koko Suomi voitaisiin ruokkia kasvisravinnolla.

Nimimerkki ”Aina nälkä” kysyy: Ruuan riittävyydestä on puhuttu viime aikoina paljon. Tulisiko Suomi omillaan toimeen, jos kaikki olisivat kasvissyöjiä?

Eno vastaa: Suomen lasketaan olevan noin 80-prosenttisesti ruokaomavarainen. Trendi on kuitenkin laskeva, eikä tilanne ole yksiselitteinen. Suomi paitsi tuo, myös vie ruokaa. Jos kriisi katkaisisi ulkomaankaupan, ruuantuotanto pitäisi säätää toisin.

Tämä toivottavasti onnistuu siinä ajassa, jonka varmuusvarastot riittävät. Esimerkiksi leipäviljaa on vuodeksi.

Kaikki kriisisuunnitelmat itse asiassa pohjaavat siihen, että väestö alkaa popsia enemmän kasviksia. Lihan tuotanto vaatii enemmän energiaa, josta voi tulla pula.

Ja kyllä, koko kansan voisi ruokkia pelkillä kotimaisilla kasviksilla. Tosin niiden tuottaminen ja jakelu vaatisi sitä, että käytössä olisi polttoaineita ja lannoitteita.

Meidän täytyy kaikkien toivoa, ettei kriisiä tule. Tai että jos kriisi tulee, se on sellainen, että polttoainetta riittää, vaikka ruoka kävisikin vähiin.

Ravinnon vaihtaminen kotimaisiin kasviksiin olisi kova pala. Kai sitä väki voisi saada päivittäisen energiansa puurosta, mutta eräät tavanomaiset hyödykkeet jäisivät pois.

Jos nyt jotain tiedän kosmoksen yleisistä toimintaperiaatteista, kun asiat lähtevät luistamaan pieleen, ne menevät kunnolla päin mäntyä. Saamme todennäköisesti niskaamme kriisin, jossa maahan ei tule ruokaa, polttoainetta eikä lannoitteita ja tietoliikenne ja logistiikkakin pettävät.

Ja kaikesta pitäisi selvitä ilman kahvia!

Lisää Enoja löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite