Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Veli Liikanen
”Vihreiltä vaaditaan paljon. Äänestäjillä, omilla toimijoilla, medialla ja koko puoluekentällä kilpailijoineen on meille odotuksia, mutta kohtuuttomuuksiin ei pidä venyä”, sanoo vihreiden puoluesihteeriksi pyrkivä Veli Liikanen. Iiro Törmä

”Vihreiltä vaaditaan paljon. Äänestäjillä, omilla toimijoilla, medialla ja koko puoluekentällä kilpailijoineen on meille odotuksia, mutta kohtuuttomuuksiin ei pidä venyä”, sanoo vihreiden puoluesihteeriksi pyrkivä Veli Liikanen.

Puoluesihteeriksi pyrkivä Veli Liikanen: ”Tärkeintä on auttaa ihmisiä vaikuttamaan maailmaan”

7.6.2019 15.38

Anne Ignatius

Nykyisessä työssään vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen selvittää, miten nuoret saadaan osallistumaan yhteiskunnan toimintaan. Tärkeänä kohderyhmänä ovat heikoimmassa asemassa olevat nuoret.

”Tällaisesta osaamisesta on hyötyä myös puoluesihteerin työssä”, seuraavaksi puoluesihteeriksi pyrkivä Liikanen sanoo.

”Vihreiden tärkein tehtävä on auttaa ihmisiä vaikuttamaan maailmaan.”


Jos sinut valitaan, mistä vihreiden jäsen huomaa, että puolueella on uusi puoluesihteeri?

Jotta seuraavatkin vaalit voitetaan, vihreiden toimijoiden ja luottamushenkilöiden asemaa pitää vahvistaa.

Vapaaehtoisten johtamista parannetaan. Vapaaehtoisia ja luottamushenkilöitä perehdytetään ja koulutetaan nykyistä enemmän. Heille luodaan vertaisverkostoja, joista saa voimaa.

Myös puolueen sisäistä tiedottamista ja vuoropuhelua parannetaan. Erityisesti hallitustaipaleella on tärkeää, että vihreillä on yhteinen kuva siitä, mitä teemme ja miksi.


Mikä on tärkein asia, joka jäi puuttumaan tästä hallitusohjelmasta ja jota vihreiden pitää ajaa seuraavassa hallituksessa?Vihreiden porukka teki hallitusneuvotteluissa valtavan hyvää työtä, mutta kaikkia tavoitteita ei onnistuttu saamaan läpi. Kaksi selkeää asiaa, joihin jäi parannettavaa, ovat eläinten oikeudet ja opintotuen korotus. Niissä mentiin eteenpäin, mutta ei tarpeeksi.


Millaista kokemusta sinulla on esihenkilötehtävistä?

Ammattikorkeakoulussa olen työskennellyt projektipäällikkönä ja vetänyt tiimejä. Puoluesihteerin tehtävän kannalta olennaista erityisosaamista minulla on vapaaehtoisten johtamisesta, jota olen myös kouluttanut.

Järjestötyöstä minulla on parin vuosikymmenen kokemus, ennen politiikkaa muun muassa Luonto-Liitosta ja Maan ystävistä.


Mikä on suurin vahvuutesi verrattuna muihin kisaan ilmoittautuneisiin?

Varapuheenjohtajana tiedän, mitä tehtävä edellyttää. Tunnen myös ruohonjuuritason, koska olen ollut pitkään mukana paikallisena aktiivina ja kuntapoliitikkona pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tuon jatkuvuutta. En ole räjäyttämässä toimintaa vaan vahvistamassa.

Tiedän, mitä vaalivoittoon tarvitaan. Olen ollut mukana puolueen johdossa vuodesta 2013 ja rakentamassa kolmea historiallista vaalivoittoa.

Johtamisessa noudatan vihreiden arvoja, joita ovat esimerkiksi kannustaminen.


Miten saada uusia ihmisiä mukaan tekemään maailmasta vihreämpi?

Ihmisiä pitää pyytää mukaan, ja heille pitää tarjota mielekästä toimintaa. Koukku on tarjota suora vaikuttamiskanava, jolla voi vaikuttaa päätöksentekoon.

Veli Liikanen

  • Ikä: 40 vuotta
  • Asuinpaikka: Mikkelin Kaukola
  • Koulutus: Filosofian maisteri (ekologia ja ympäristönhoito, sivuaineena sosiologia ja matematiikka)
  • Ammatti: Nuorisotutkija
  • Tv-sarja-suositus: The Wire. ”Sarja käsittelee instituutioita ja rasismia tavalla, jonka ymmärtämisestä on kaikille hyötyä.”
  • Poliittinen esikuva: ”Nuorena Oras Tynkkynen ja muut ilmastoaktivistit. Nyt Greta Thunberg ja nuoret poliitikot, jotka osaavat puhua innostavasti ja tukea toisia.”

Vihreät  puoluesihteeri  puoluekokous 2019 
Viite