Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Annika Ojala on vihreä feministi, joka on parhaimmillaan isojen asioiden äärellä.

Annika Ojala on vihreä feministi, joka on parhaimmillaan isojen asioiden äärellä.

Tämä vuoksi en seuraa futiksen MM-kisoja

14.6.2018

Annika Ojala

Maailman huomio kiinnittyy tästä päivästä alkaen Venäjälle. Turistit virtaavat sandaaleineen, vyölaukkuineen ja setelituppoineen täyttämään maan stadionit ja kaljateltat.  Poliittiset vangit istuvat tuomioitaan maailman karuimmissa selleissä.

Harva kisaturisti miettii enää kotiin palattuaan kohdemaan tilannetta. Kuinka helppo onkaan tulla, mennä, ostaa, ja ummistaa silmänsä! Katukuvasta piilotettu köyhyys, sorto, ja korruptio on helppo unohtaa. Toisin kun paikallisten, joiden arjessa eriarvoisuus näkyy yhä.


Miksi vastuullisuus ei
kiinnosta urheilun kuluttajaa?
Venäjän jatkuva osallisuus Syyrian konfliktissa heijastaa varjon kisojen ylle. Presidentti Vladimir Putinin kolmannen presidenttikauden alettua toukokuussa 2012, on ihmisoikeuksia rajoitettu hurjaan tahtiin.

Venäjällä massiivisen kansainvälisen urheilutapahtuman järjestäminen on vastuuttomuuden huipentuma – toki jos seuraavien kisojen järjestämistä Qatarissa ei lasketa.

Kansalaisten kerääntymis-, yhdistys- ja sananvapaudet ovat tiukoilla, ja Human Rights Watchin mukaan myös verkkosensuuri lisääntyy.

Foreign Agent -laki hyväksyttiin Venäjällä viisi vuotta sitten. Anastasia Asikaisen pro gradu-työn mukaan laki on vaikeuttanut venäläisten kansalaisjärjestöjen toimintaa huomattavasti, ja sen suojassa on ajettu ahtaalle kaikki ”ulkomaalaisten agenttien” aseiksi epäillyt kansalaisjärjestöt.  Kaikki ulkomaalaista (lue: länsimaista) rahoitusta saavat järjestöt, jotka osallistuvat mihinkään väljästi määriteltyyn ”poliittiseen toimintaan”, voidaan leimata ja viedä oikeuden eteen, mikäli ne jatkavat toimintaansa.

Tulilinjalla ovat etenkin demokratiaa, LGBTIQ-oikeuksia ja seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävät järjestöt.

Venäjällä on merkittäviä ongelmia liittyen ihmisoikeuspuolustajien asemaan. Tšetšeniassa ainoan jäljellä olevan ihmisoikeusjärjestön puheenjohtaja istuu keksittyjen syytteiden takia telkien takana. Egyptin maajoukkue harjoittelee naapurissa. Venäjän vankiloiden olot ovat surullisenkuuluisia.


Myös tasa-arvo on ottanut
takapakkia: Putin allekirjoitti viime vuonna lain, jonka mukaan lähisuhdeväkivalta ei ole enää rikoslain piirissä.

Uuden lain mukaan puolison tai lapsen lyöminen on vastedes hallinnollinen rikkomus, ei rikos.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on rypenyt kriisissä toiseen, eikä ole kauniista sanoista huolimatta saanut ihmisoikeusloukkauksia kuriin. Liitto julkaisi vuonna 2017 ihmisoikeuslinjapaperin, jossa se vakuutti sitoutumisensa yleismaailmallisten ihmisoikeuksien toteutumiseen. Saavutuksissa ei ole juhlittavaa.

On vaikea käsittää, kuinka katsojat ja urheilijat voivat osallistua kisahumuun puhtaalla omallatunnolla.


Vastuullisen kulutuksen tulee päteä
myös viihteeseen ja urheiluun. Kansainvälisen diplomatian lisäksi ihmisoikeuksien puolustamiseen tarvitaan myös kuluttajilta selkärankaa. Jokainen otteluita seuraava henkilö voi valita. Kuluttajilla on suuri rooli siinä, minne rahat virtaavat ja mitä palvelujentarjoajilta vaaditaan. Urheilun tuoma globaali yhteisöllisyys on arvokasta vain, kun se tehdään puhtain paperein.

Tukemalla Venäjän kisaisännyyttä tuemme järjestelmää, joka tietoisesti evää kansalaisiltaan heille kuuluvat oikeudet.

feministi-blogi  feministiblogi  jalkapallo  Venäjä 





Viite