Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Pääkaupungista tulee vihreä – analyysi Helsingin vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.12

Lasse Leipola

Helsingin vaalipiirissä vihreät näyttää saavan kuusi edustajaa ja nousevan suurimmaksi puolueeksi. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Arvion mukaan vihreät vie yhden paikan kokoomukselta, jonka on tyytyminen viiteen paikkaan. Muuten vaalipiirin tulos olisi sama kuin neljä vuotta sitten.

SDP on nousemassa valtakunnan ykköspuolueeksi, mutta puolueen lista on Helsingissä sen verran vaatimaton, että kokoomus ja vihreät pysyvät selvästi demarien edellä. SDP:n paikkamäärä pysynee neljässä.

Vaali-iltana riittää jännitettävää, sillä vihreillä on saumaa seitsemänteen paikkaan esimerkiksi, jos SDP:n tai perussuomalaisten tulos on arvioitua huonompi. Samaa paikkaa kyttää myös vasemmisto sekä gallupien ulkopuolelle jätetty pienpuolueiden vaaliliitto, jossa vihreiden kanssa samoilla apajilla kampanjoivat ainakin Feministinen puolue ja Eläinoikeuspuolue.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho vetänee perässään kaksi muutakin perussuomalaista eduskuntaan, minkä vuoksi vasemmiston on tyytyminen kahteen paikkaan.

Kuka haravoi äänet?

Vuoden 2017 kuntavaalien kärkikaksikko Jan Vapaavuori ja Anni Sinnemäki eivät ole ehdolla. Sen sijaan kuntavaalien kolmonen ja edellisten eduskuntavaalien ykkönen, kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on jälleen ehdolla.

Suurin suosikki ääniharavaksi on kuitenkin suomalaisten ykkössuosikki pääministeriksi, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. Peräti 40 prosenttia helsinkiläisistä voisi kuvitella äänestävänsä Haavistoa Helsingin Sanomien huhtikuun alussa julkaiseman selvityksen perusteella.

Eikä kakkossijakaan ole Pelkoselle varma, jos perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kerää puolueensa äänet itselleen.

HS:n selvityksessä pääkaupungin suosituimpia vihreitä ovat Haaviston ohella kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Emma Kari ja Ozan Yanar, puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs. Edellisten vaalien tulosten perusteella myös Mari Holopainen on vahva ehdokas.

Juttua on muokattu 8. ja 11. huhtikuuta tuoreiden gallupien perusteella. Ainoa muutos aiempaan paikkamääräarvioon on yhden paikan siirtyminen vihreiltä perussuomalaisille, eli vihreät saa päivitetyssä versiossa seitsemän paikan sijaan kuusi ja perussuomalaiset kahden paikan sijaan kolme.

vaalipiiri  ennuste  Helsinki  eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit 
Viite