

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Vihreä lanka tarjoaa vinkit parempaan elämään olipa kyse sitten kasvisruuasta, kirjallisuudesta tai jostain siltä väliltä.
Maa- ja metsätalousministeriötä ei mehiläisten pelastaminen tunnu kiinnostavan. Tartu itse toimeen.
Lesvoksen saarelta kotoisin oleva Akis Staboulis tunnetaan hyvänä kasviskokkina. Hän on suunnitellut Vihreän Langan lukijoille normaalista poikkeavan kreikkalaisen pääsisäisaterian: tämä juhlamenu sopii myös kasvissyöjille.
Runoilija Natalja Meri näyttää, miten valmistetaan venäläistä jouluruokaa: kaviaarilla täytettyjä kananmunanpuolikkaita ja olivier-salaattia, stroganoffia ja valkosipuliperunoita sekä blinejä ja hunajaa.
<p>Luomuviinit ovat niin viime vuosikymmenen juttu. Luomuoluetkin ovat olleet jo pitkään pienempienkin kauppojen hyllyillä. Uusin luomutuotteiden rintama on väkevissä alkoholijuomissa.</p>
<p>”Moros y Christianos on perinteinen kuubalainen ruoka, joka kuvaa eri rotujen sekoittumista Kuubassa. Moros eli mustat pavut edustavat arabialaisia, afrikkalaisia ja intiaaneja ja Christianos eli riisi espanjalaisia. Kun pavut ja riisi sekoitetaan, riisi värjäytyy ruskeaksi.”</p>
<p>Pihvi ilman lihaa, juusto ilman maitoa, majoneesi ilman munaa. Koetan suhtautua kokeiluun avoimin mielin, mutta se on vaikeaa, sillä olen kasannut eteeni ruokafilosofiani vastaisia ainesosia.</p>
Luomuoluiden saatavuus on parantunut Suomessa tasaiseen tahtiin. Vihreän Langan raati maistoi 13 luomuolutta ja pohti, sopivatko ne perinneruokien seuraksi ja kannattaako niitä joulupöytään ostaa.
Lihaksia voi – ja oikeastaan kannattaakin – kasvattaa syömällä muuta kuin lihaa.
Käytettyjä huonekaluja myyvät hallit ja kierrätyskeskukset pullistelevat toimistokalusteita, joita kukaan ei tunnu haluavan. Näin teet siitä trendikkään istuimen.
<p>Mullistukset viinintuotannossa eivät ehkä ole ilmastonmuutoksen vakavimpia seurauksia, mutta niitä on silti tutkittu ahkerasti ja tulevaisuuden viinikartta alkaa vähitellen hahmottua.</p>
<p>Nakkisormi toimittaja käytti Surrur-käsityökirjan Minuuttimekon tekemiseen kuusi tuntia. Lopputulos oli kuitenkin miellyttävä yllätys.</p>
<p>Joku tietää, mitkä ovat tänä vuonna suomalaisen kulttuurin helmet. Ja kohta tiedät sinäkin. Vihreä Lanka kokosi asiantuntijoiden vinkit siitä, millaisia ovat vuoden 2011 trendit kulttuurissa.</p>
<p>Antti Nylén saa käännöstöistään mitättömän vähän rahaa, mutta tärkeintä on selvittää, mitä kirjoissa tapahtuu.</p>
<p>Laura Lahdensuu suomensi tänä vuonna kirjan, jota italialaiset pitävät mahdottomana kääntää. Se vaati viisitoista lukukertaa ja suurta kulttuuritaitoa.</p>
<p>Itseoppinut kääntäjä Kimmo Pietiläinen pelkää suomen kielen muuttuvan köyhäksi kyökkikieleksi.</p>
<p>Se tulee taas, pyytämättä ja yllätyksenä. Aika on vähissä, joten turvaudu jouluruuissa kepulikonsteihin. Iloisen joulun avain on purkinavain.</p>
<p>Tanskalainen dokumentti Verikännykät liittää Nokian matkapuhelimet Kongon sisällissodan rahoittamiseen.</p>
<p>Käyttämätön tavara vie tilaa sekä nurkista että omistajansa alitajunnasta, sanoo ammattiraivaaja Anne te Velde-Luoma.</p>
<p>Pian kuka tahansa voi suunnitella haluamansa pöydän, aterian tai lääkkeen – ja se putkahtaa printteristä. Näitä 3D-tulostimia on jo olemassa. Koneita, jotka tekevät kaikkea.</p>
<p>Maailmalla rakennetaan nyt kaupunkien vetonauloiksi unelmien kirjastoja, joissa kirjat ovat sivuroolissa. Entä meillä?</p>
<p>Suuri osa länsimaalaisista syö itsensä kuoliaaksi, väittää ruokatoimittaja Michael Pollan.</p>
<p>Vihreä Lanka testasi, kuinka kolme uutta keittokirjaa sopivat yhteen ruokakriitikko Michael Pollanin ajatusten kanssa.</p>
<p>Tutustu televisiosi pimeään puoleen: myrkkyjä, hiilidioksidia ja happosateita. Siinä on töllöttimen töllöttämisen hinta.</p>
<p>Jos ystäväsi väittää, että sushin valmistukseen kelpaavat vain oikeaoppiset raaka-aineet, hän ei tiedä kaikkea.</p>
<p>Vihreä Lanka kysyi entisiltä kasvissyöjiltä, miksi he palasivat lihansyöjiksi. ”Olin kaivannut lihaa ja sen makua. Yhtenä krapula-aamuna pepperonipizzan houkutus kävi liian suureksi.”</p>
<p>Eläinoikeusjärjestö Faunan tiedottaja, vegaani Eveliina Lundqvist kertoo, miten voi tiukan paikan tullen vastustaa lihan iloja.</p>
<p>Tieteiskirjallisuus on vihrein kirjallisuuden laji. Se on aina luodannut ihmiskunnan tulevaisuutta ja etsinyt ratkaisuja ihmislajin typeryyden luomiin ongelmiin.</p>
<p>Kärsineestä pyörästä saa pienellä vaivalla kuin uuden. Äiti ja tytär kunnostivat maalin, tarran ja lakan avulla romupyöristään salonkikelpoiset menopelit.</p>
<p>Omantunnontuskista kärsivä kasvattaja kutsui lastenpsykiatri Jari Sinkkosen luokseen syömään. Seurasi klassinen väittely päiväkodista ja äidin roolista.</p>
<p>Jääkaapin perukoilta löytyvä puolinahistunut kaali kelpaa mainiosti herkullisen ja hapanimelän, thai-vaikutteisen wokin raaka-aineeksi.</p>
<p>Carina Räihä pakeni rahamaailman oravanpyörästä ja päätti kiivetä maailman korkeimmalle vuorelle. Silti juuri seikkailijoilla on paljon yhteistä yritysmaailman kanssa.</p>
<p>Syö, juo ja hengitä. Ja saat kehoosi kirpeän cocktailin haitallisia kemikaaleja. Bloggaaja Noora Shingler kertoo, miksi ryhtyi kemikaalipaastolle.</p>
<p>Älä anna surkean olympiasaldomme masentaa. Urheilussa voitto ei ole tärkein, eihän? Vihreä Lanka testasi lajeja, joissa on sanoma.</p>
<p>Miksi söisit yhden tukevan aterian, kun voit syödä monta pientä? Lähi-idän pikkuherkkujen ainekset löydät suomalaisesta marketista.</p>
<p>Facebookin valtakaudella lukupiirit ovat suositumpia kuin ikinä. Vihreä Lanka kävi Kalliossa vakoilemassa lukupiiri Napapiirin kokoontumista.</p>
<p><span class="aloituslihavointi"><br /></span></p>
<p><span class="kursiivi"></span></p>
<p><span class="aloituslihavointi"><br /></span></p>