Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Äänestä juuresta!

9.3.2007 13.32

Saara Törmä

Kotimainen juures mullistaa talvisen voileipäkulttuurin.


Perisuomalainen voileipä päällystetään juustolla ja makkaralla. Jos mukaan eksyy vihannes, kyseessä on tavallisesti siivu tomaattia, kurkkua tai paprikaa.

Ekologisen voileivän ystävä on talvikuukausina vaikeuksissa. Vihannestiskillä on tarjolla lähes yksinomaan huonoja vaihtoehtoja. Antaako äänensä kotimaiselle energiasyöpölle kasvihuonekurkulle vai ulkomailta lennätetylle paprikalle?

Makukaan ei ratkaise ongelmaa. Maaperän saastuttamisesta, pohjavesien liikakäytöstä ja siirtolaistyövoiman riistämisestä syytetty espanjalaistomaatti ei maistu sen kesäisemmältä kuin talven keskellä kasvanut suomalainen lajitoverinsa.


Ympäristön kannalta paras vaihtoehto on suunnata juureshyllylle. Kotimaisten juuresten maku ei kärsi talvivähennyksistä. Kaupan päälle on tarjolla vaihtelua vitamiini- ja hivenainepalettiin. Esimerkiksi raaka punajuuri sisältää yli kymmenkertaisen määrän foolihappoa kurkkuun ja tomaattiin verrattuna. Tämä B-ryhmän vitamiini osallistuu solujen lisääntymiseen ja uusiutumiseen ja on erityisen tärkeä raskaana oleville naisille.

Ennakkoluuloton kokki kerää pisteet kotiin marinoiduilla porkkanalastuilla. Helppotekoiset lastut voi maustaa mielensä mukaan, ja ne säilyvät jääkaapissa viikon päivät. Hennosti tulinen punajuuritahna mullistaa vanhat käsitykset juureksista. Testiryhmän punajuurikammoiset söivät tahnan loppuun ja vaativat lisää.


Lisää aiheesta:Viite