Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Luomua ja lähiruokaa ruokapiirillä

Mikael Ahlfors

Lähiruokaa. Järvenpääläinen Saara Kamunen hankkii tyttärilleen Edenille ja Fannylle osan ruuasta ruokapiirin kautta. Mikael Ahlfors

Lähiruokaa. Järvenpääläinen Saara Kamunen hankkii tyttärilleen Edenille ja Fannylle osan ruuasta ruokapiirin kautta.

31.10.2008 11.49

Noora Jussila

Haluaisitko syödä lähiruokaa ja luomua, mutta  sinulla ei ole varaa niihin? Liittoudu, niin pääset halvemmalla.


Ruokapiirissä joukko kotitalouksia tilaa ruoka-aineensa yhdessä suoraan tuottajilta, yleensä lähialueen maatiloilta.

Järvenpääläinen Lea Alanko perusti Tanhuniityn ruokapiirin runsaat 15 vuotta sitten innostuttuaan lähiruokaan.

”Tilojen suoramyynti oli juuri alkanut ja luomutuotanto päässyt vauhtiin. Luomua ei silloin saanut kaupoista, joten hankimme sitä lähitiloilta”, Alanko sanoo.

Ruokapiiri pyörii parhaiten, jos sen jäsenet asuvat lähekkäin tai tapaavat muuten toisiaan säännöllisesti esimerkiksi työpaikalla tai harrastuksissa. Tanhuniityn ruokapiirin jäsenet asuvat kaikki Järvenpään Tanhuniityn asuinalueen lähistöllä.

Ruokapiiri etsii sopivat tuottajat ja sopii heidän kanssaan tilattavista tuotteista ja toimitusvälistä. Alangon kokemuksen mukaan ruokakuljetusten sopiva toimitusväli on noin 3–4 viikkoa. Ihanteellisen toimitusvälin pituuteen vaikuttaa tilattujen tuotteiden määrä. Kuorman on oltava täysi, jotta tuottajan kannattaa ajaa ruokakuljetus.

Tanhuniityn ruokapiiri tilaa kuukausittain juureksia, munia, viljatuotteita, hunajaa ja hapankaalia. Naudan ja possun lihaa ryhmäläiset saavat tätä kautta kolmen kuukauden välein ja mausteita, öljyä sekä myslejä pari kertaa vuodessa.

Ruokapiirin maksupuoli toimii siten, että tuottajat lähettävät tilauksista piirille yhteisen laskun. Ryhmän jäsenet maksavat tilaamansa tuotteet piirin omalle tilille ja hakevat sovittuna aikana omat tuotteensa jakelupisteestä.

Suoraan tuottajilta tilattujen luomutuotteiden hinnat ovat Lea Alangon laskujen mukaan selkeästi kaupan hintoja alhaisemmat. Luomuruoka maksaa silti noin 10–15 prosenttia enemmän kuin kauppojen tavanomaisesti tuotetut raaka-aineet.

Alangon mielestä ruokapiiristä hyötyvät sekä tuottajat että ostajat. Myyjä välttyy välivarastoinnilta ja saa tuotteestaan normaalia paremman hinnan. Ostaja saa ateriansa halvemmalla kuin lähikaupasta.

”Sekin on etu, että tunnemme ruokamme tuottajan. Voimme vierailla tilalla ja nähdä, missä olosuhteissa siellä toimitaan”, sanoo Alanko.

Suomen ruokapiirien määrää on vaikea arvioida, koska niillä ei ole kattoyhdistystä. Järvenpään seudulla toimii kolme ruokapiiriä, joihin kuuluu yhteensä lähes sata kotitaloutta.

”Ihmiset ovat olleet innolla mukana ja tyytyväisiä ruokapiirien tuotteiden laatuun ja valikoimaan”, kertoo Lea Alanko.

Näin perustat
ruokapiirin

  • Etsi sadan kilometrin säteeltä tuottaja, jolla on riittävän laaja tuotevalikoima.
  • Kerää ruokapiiriin lähellä asuvia kotitalouksia, jotka haluavat ostaa säännöllisesti luomuruokaa.
  • Etsi osoite, jossa yhteinen ruokalähetys on helppo ottaa vastaan, lajitella ja jakaa tilaajille.
  • Yritä saada tuottaja kuljettamaan ruokalähetys jakeluosoitteeseen. Ruokapiiriin täytyy kuulua niin monta taloutta, että tuottajien kannattaa kuljettaa tilattu määrä perille.
  • Sovi tuottajan kanssa säännölliset välit ruokatoimituksille.

Korvaa kotimaisella

  • Vaihda soijarouhe hamppu-, pellava-, lupiini-, herne- tai härkäpapurouheeseen.
  • Korvaa ulkomaiset hedelmät kotimaisilla omenoilla ja marjoilla.
  • Siirry pimeään vuodenaikaan muualta tuoduista kasviksista kotimaisiin juureksiin.

Ruokapiireistä ja niihin liittymisestä lisätietoa löydät täältä.

luomu  lähiruoka 




Viite