Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Amerikkaa johdetaan vasemmalta

Juha Peurala

Vihdoin vapaa! Yhdysvaltain nykyiseltä presidentiltä on sidottu vain vasen käsi tiettyihin ikuisuuskysymyksiin. Juha Peurala

Vihdoin vapaa! Yhdysvaltain nykyiseltä presidentiltä on sidottu vain vasen käsi tiettyihin ikuisuuskysymyksiin.

6.2.2009

Eno

Vasenkätiset ovat yliedustettuja Yhdysvaltain presidenteissä.


NImimerkki "Pressaksi havitteleva vasenkätinen" kysyy: Olen jo vuosia ihmetellyt, miten on mahdollista, että lähes kaikki Yhdysvaltain presidentit ovat olleet vasenkätisiä. Myös Barack Obama on vasenkätinen. Kuinka pieni tilastollinen todennäköisyys tähän on ja miten muuten arvioit tällaista vasenkätistä ilahduttavaa ilmiötä?

Eno vastaa: Ihan kaikki Yhdysvaltain presidentit eivät ole olleet vasenkätisiä, mutta neljästätoista viimeisimmästä presidentistä kuusi kylläkin: Herbert Hoover (1929–1933), Harry S. Truman (1945–1953), Gerald Ford (1974–1977), George H. W. Bush (1989–1993), Bill Clinton (1993–2001) ja Barack Obama (2009–). Lisäksi epäillään, että Ronald Reagan olisi ollut molempikätinen.

Hooveria edeltäneiden Yhdysvaltain presidenttien aidosta kätisyydestä ei ole tietoa, sillä suunnilleen sotien väliseen aikaan asti vasenkätiset pakotettiin oikeakätisiksi.

Joka tapauksessa Yhdysvaltain presidenttien suuri vasenkätisyysosuus on tilastollisesti merkittävä, sillä normaaliväestöstä vasenkätisiä on noin kymmenen prosenttia. Sinänsä vasenkätiset ovat yliedustettuina myös taiteen ja tieteen huippujen joukossa, joten aivan kummallista tämä ei ole.

On arveltu, että vasenkätisten ihmisten aivopuoliskojen poikkeava työnjako altistaisi heidät luovemmalle ajattelulle, mistä epäilemättä on hyötyä politiikassakin. Vasenkätisillä on oikeakätistä tavanomaisempaa kieltä käsittelevien aivon osien jakautuminen molemmille aivopuoliskoille.

Muut maailman johtajat eivät tunnu noudattavan samaa tilastollista poikkeamaa. Britannian sodanjälkeisistä pääministereistä vain kaksi on ollut vasenkätisiä – heistä toinen tosin oli Winston Churchill.

Suomessakin viimeaikaiset presidentit ovat olleet oikeakätisiä. Sen sijaan pääministeri Matti Vanhanen on tunnetusti vasenkätinen. Myös vihreitä saatetaan pian johtaa vasemmalla kädellä, sillä Anni Sinnemäki on vasuri.

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite