Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puolueet yksinelävien asialla

10.12.2010 13.58

Lena Björklund

Keskusta, vihreät ja kristilliset ovat viime aikoina tehneet yksinelävien tavoitteita näkyviksi.

Keskustassa yksinelävät nousivat esiin runsas vuosi sitten, kun Keskustanaisten puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki toi esiin yksinelävien ongelmia ja yhdistys järjesti kirjoituskilpailun yksinelävien arjesta.

Puoluejohdon vaihduttua kesällä puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja varapuheenjohtaja Annika Saarikko esittivät, että seuraava hallitus tekisi politiikkaohjelman, joka paneutuu yksinelävien ongelmiin.

Yksinelävät ovat keskustan poliittisessa katsantokannassa osa perhepolitiikkaa, oma perhetyyppinsä: yksineläjäperhe. Yksineläminen tunnustetaan yhtä arvokkaaksi kuin muut perhemuodot.

Saarikon mukaan keskustassa ollaan huolestuneita siitä, että yksineläviä ei tunnisteta ryhmänä, eivätkä nämä itsekään halua profiloitua yksineläviksi. Saarikko pitää yksinelävien asioita vahvasti taloudellisina kysymyksinä. Tätä elämäntapaa pitää hänen mielestään tarkastella asuntopolitiikan, veropolitiikan ja etuuspolitiikan näkökulmasta.

”Pois se vajavaisuuden retoriikka. Ei ihminen ole vajavainen tai puutteellinen, jos hän elää yksin. Eikä se välttämättä ole väliaikainen olotila. Se voi olla itse valittu tai elämän kuljettama olotila, mutta siihen ei tule suhtautua pelkästään emotionaalisena asiana.”

Vihreiden marraskuussa perustama sinkkupoliittinen työryhmä on ehtinyt kokoontua vain kerran. On kuitenkin jo päätetty, että alkuvuodesta avataan sinkkusivusto. Sitä ennen kerätään sinkkutarinoita, jotka löytyvät aikanaan sivustolta.

Sinne tulee myös työryhmän valmistama keskusteluavaus, mutta mitään varsinaista sinkkupoliittista ohjelmaa ei olla tekemässä. Työryhmän puheenjohtajan Elina Rantasen mukaan vihreät haluaa herättää suomalaiset huomaamaan, että ydinperheajattelulle on vaihtoehtoja.

Vihreät pyrkii tavallaan kohottamaan sinkkuuden statusta: yksin eläminen on yhtä normaali ja hyväksyttävä tapa elää kuin perhe-elämä. Yksineläminen ei tarkoita väistämättä syrjäytymisvaaraa, Rantanen huomauttaa.

”Haluamme tuoda esiin, ettei sinkkuus ole mikään ongelmapesäke, mutta siihen liittyy erityiskysymyksiä, joita pitäisi huomioida. Olivat ne sitten nykyistä pienemmät ruokapakkaukset tai vero- ja sosiaalietuuksiin liittyvät asiat.”

Vihreiden sinkkupoliittinen työryhmä käyttää mieluummin sanaa sinkku kuin yksinelävä, koska se pitää sinkkua positiivisena terminä. Yksinelävässä on sen mielestä hallinnollinen ja surkutteleva sointi.

Moni vanhempi ihminen vierastaa sinkku-sanaa, mutta vihreiden työryhmä tarjoaa sitä kaikille ikäryhmille. Sinkkupoliittinen työryhmä ei Rantasen mukaan aio keskittyä vain alle kolmekymppisiin.

Perhearvoja korostavat kristillisdemokraatit julkaisivat viime viikolla yllättäen konkreettisen yksinelävien politiikkaohjelman. Vastaavaa ei ole yhdelläkään muulla puolueella.

Ohjelmassa käydään läpi yksinelävien määrä ikäryhmittäin ja kerrotaan tämän ryhmän näkymättömyydestä ja pienituloisuudesta.

Toimenpide-esityksiä on useita. Kristilliset ehdottavat, että julkisissa palveluissa yksinelävät tilastoidaan omana ryhmänään ja että Suomessa aloitetaan systemaattinen tutkimus yksin asuvien köyhyydestä ja sen syistä.

Kristilliset haluaisivat myös, että Suomessa koulutetaan julkisten palvelujen henkilökuntaa tunnistamaan yksinelävien tarpeet ja että niihin liittyvät lainsäädännön epäoikeudenmukaisuudet korjataan. Yksineläville tulee esimerkiksi antaa oikeus työasuntovähennykseen ja korotettuun kotitalousvähennykseen.

Lisäksi kristilliset luopuisivat suunnitelmista leikata yksinelävien asumistukea.


Lisää aiheesta:



Viite