Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Rämö

Laura Rämö
Mitä koriin? Lampaanlihan vaihtaminen nautaan voi olla ympäristöteko.Laura Rämö

Mitä koriin? Lampaanlihan vaihtaminen nautaan voi olla ympäristöteko.

Näin lihansyöjä vähentää kasvihuonepäästöjä

20.7.2011 11.54

Saija Räsänen

Ei ole samantekevää, millaisia proteiineja syö, jos haluaa vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja pysyä terveenä, selviää yhdysvaltalaisen Environmental Working Group- järjestön teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa käytiin läpi 20 erilaisen lihan, maitotuotteiden ja kasviperäisten proteiinien ilmasto- ja terveysvaikutukset. Mukaan laskettiin koko tuotantoketjun ympäristövaikutukset kasvattamiseen tarvittavien torjunta-aineiden ja lannoitteiden ilmastopäästöistä aina kuljetukseen, ruoan valmistukseen ja ruoan pois heittämiseen saakka.

Lampaan-, naudan- ja sianliha sekä juusto ja kasvatettu lohi paljastuivat tutkimuksessa kaikkein suurimmiksi kasvihuonekaasujen aiheuttajiksi.

Eri lihalaatujen välillä on suuria eroja. Lampaanlihan tuottamisessa syntyy kasvihuonepäästöjä 39,2 kg jokaista tuotettua kiloa kohti, kun naudanlihan kohdalla sama luku on 27, sianlihan kohdalla 12,1 ja kananlihan kohdalla 6,9 päästökiloa.

Lohea lukuun ottamatta liharuoan kasvattaminen vaatii eniten luonnonvaroja, koska ennen kuin liha päätyy lautaselle, eläimille kasvatetaan rehua kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden avulla. Myös vettä kuluu paljon, ja myöhemmin kuljetuksiin palaa polttoaineita.

Samat tuotteet lisäävät liikaa syötyinä riskiä sairastua moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, tiettyihin syöpiin ja diabetekseen.

Koska luonnonmukaisesti kasvatetun lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita ja lannoitteita, luomutuotteiden kasvattamisesta myös syntyy vähemmän kasvihuonekaasuja.

Pienimmät kasvihuonepäästöt syntyivät linssien, tomaattien, maidon, papujen ja tofun tuotannosta. Linsseistä syntyi kasvihuonepäästöjä tuotettua kiloa kohti 0,9 kg, tomaateista 1,1 kg, maidosta 1,9 kg ja pavuista ja tofusta 2,0 kg.

Helpoin tapa vähentää kasvihuonepäästöjä on vähentää kokonaisuudessaan liha- ja maitotuotteiden kulutusta. Kaikkien ei tutkimuksen mukaan tarvitse ryhtyä kasvissyöjiksi, mutta jo se, että jokainen amerikkalainen viettäisi viikossa yhden lihattoman ja juustottoman päivän, vähentäisi päästöjä saman verran kuin jos 7,6 miljoonaa automatkaa jätettäisiin ajamatta.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan amerikkalaiset kuluttivat 60 prosenttia eurooppalaisia enemmän lihaa vuonna 2009. Vuodesta 1971 vuoteen 2010 saakka maailmanlaajuinen lihantuotanto on kolminkertaistunut.

ruoka  luomu  kasvisruoka  lihansyönti 
Viite