Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Eihän sillä ole vaatteita ollenkaan!

29.9.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija ja Dario Fo -fani. Lisää Tontin blogitekstejä löydät täältä.

Syvä on oopperaväen ahdinko ja epätoivo. Vuosi vuodelta marginaalisemmaksi käyvä taidemuoto ei ole pystynyt uudistumaan, vaan taistelee katsojalukujen laskua vastaan samalla keinolla kuin suomalainen media: viihteellistymällä.

Jo vuonna 2004 sopraanodiiva Karita Mattila ilmoitti ”olevansa loukkaantunut” ja ”raivoissaan”, kun keltainen lehdistö lööpitti hänen alastonsuorituksensa Salome-oopperan esityksessä New Yorkin Metropolitanissa.

Syyskuussa 2008 sama julkisuustemppu toistettiin. Idioottimedia on jälleen haltioissaan.

Kaikkialla missä oopperaa esitetään, ohjelmistoja hallitsevat 1800-luvulta periytyvät viihdespektaakkelit, oman aikansa Salatut elämät, Kotikadut ja Kauniit ja rohkeat.

Silloin ja tällöin on yritystä kohti taidetta, kuten vuonna 2004 kun Dario Fo ohjasi Kansallisoopperaan totaalisesti uudistetun version Rossinin oopperasta Matka Reimsiin.

Poikkeus vahvistaa säännön.

Tyhjänpäiväinen viihdeooppera on juuri sellaista ”kulttuuria”, mitä moni haluaa.

Savonlinnan oopperajuhlat on eliitin kokoontumisajot, jossa taiteesta mitään tajuamaton talouseliitti kilistelee kuohuviinilaseja taiteesta mitään tajuamattoman poliittisen eliitin kanssa.

Suomalainen oopperaväki hymyilee vieressä, tyytyväisenä ja hiljaa. Se ei lauo kriittisiä kommentteja yhtään mistään maailman menoon liittyvästä asiasta, vaan lilluu onnellisena eliitin hömppäviihdyttäjän asemassaan.

Siksi se pärjää hyvin myös silloin, kun valtion niukkoja taiderahoja jaetaan.

Nobelisti Dario Fo sen sijaan ei ole jakkupukutätien ja heidän punkeiden puolisoidensa vasalliksi alistunut. Seuraukset ovat tunnetut.

Vuonna 1983 hän kritisoi Milanossa poliisin toimintaa näytelmässään. Pian tämän jälkeen karabinieerijohtajien käskystä toiminut uusfasistiryhmä kidnappasi ja raiskasi Fon puolison Franca Ramen.

Kuka on suomalaisen oopperan dariofo? Missä ovat oopperamaailman joukoturkat ja kristiansmedsit? Heitä ei ole. Eikä tule, kunnes joku nousee katsomossa seisomaan ja kiljaisee, ettei keisarilla ole vaatteita.

Viite