Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Isä Mitro ja uskovaisten pulmat

13.10.2008

Jarkko Tontti

Käyttäjän Jarkko Tontti kuva
Kirjoittaja on kirjailija, joka suree uskontojen runtelemaa ihmiskuntaa. Lisää Tontin blogitekstejä löydät täältä.

Useampikin puolue on vokotellut julkkisortodoksi Isä Mitroa ehdokkaakseen. Outoa.

Ainakin, jos vertaa Isä Mitron edustaman uskonnon oppeja puolueiden ohjelmajulistuksiin ja voimassaolevaan tasa-arvolainsäädäntöön. Ortodoksit eivät vakavasti edes keskustele naispappeudesta tai homoseksuaalisuuden hyväksymisestä.

Sinänsä ortodoksit ovat rehellisempää porukkaa kuin luterilaiset. Luterilaisten joukossa vaikuttaa monenmoisia ekoteologeja, feministisiä pappeja ja joka suuntaan suvaitsevaisia yleishyviksiä. He ovat väärässä, niin surullista kuin se onkin.

Notkeinkaan älyllinen akrobatia ei muuta Raamattua sukupuolten tasa-arvoa, homoseksuaalisuutta tai ekologisesti tolkullista ihmiseloa kunnioittavaksi. Sama pätee muihin pyhiksi kutsuttuihin teksteihin ympäri maailmaa.

Jos Raamattu tai Koraani nyt ilmestyisivät ensimmäistä kertaa kirjamarkkinoille, sekä kirjoittajat että kustantaja päätyisivät käräjille. Molemmat kirjat tursuavat vihapuhetta moneen suuntaan, erityisesti toisinuskovia ja uskonnottomia kohtaan.

Useat kohdat täyttävät kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistön. Lukekaapa vaikka Psalmi numero 53.

Koraani neuvoo Lehmän suurassa uskovaisia toimimaan näin: ”Surmatkaa heidät, missä heitä kohtaattekin, ja ajakaa heidät pois sieltä, mistä he ajoivat teidät pois, sillä epäjumalanpalvelus on pahempi synti kuin tappaminen.” (Koraani 2:190-193)

Vanhan testamentin kymmentä käskyä markkinoidaan yhä kristillisen etiikan ytimenä. Jostain syystä unohdetaan mainita, että useammankin näiden rikkomisesta on seurauksena kuolemanrangaistus.

Tämä koskee esimerkiksi käskyä numero kolme, joka kehottaa pyhittämään lepopäivän.

Tunnustan, että moni näistä kolumneista on kirjoitettu kokonaan tai osittain sunnuntaina. Huhuu Isä Mitro, Jaakko Heinimäki, Päivi Räsänen ja muut kristillisen lähimmäisenrakkauden julistajat. Mitä teloitustapaa ajattelitte minuun soveltaa?

Painottihan Jeesuskin, että Vanhaa testamenttia pitää viimeistä piirtoa myöten noudattaa (Matt 5:17–19). Miten on, oi lupsakka ja koko kansan rakastama Isä Mitro?

 

Viite