Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Tuulivoimaa Ahvenanmaalla.
Kiistapropellit. Kun tuulivoimahankkeet ovat vaikeuksissa Manner-Suomessa, paine kasvaa tuulivoiman rakentamiseen merialueilla. Kuva Hiittisistä.Iiro Törmä

Kiistapropellit. Kun tuulivoimahankkeet ovat vaikeuksissa Manner-Suomessa, paine kasvaa tuulivoiman rakentamiseen merialueilla. Kuva Hiittisistä.

Ahvenanmaa kaipaa tukea tuulivoimalleen

11.11.2010 15.11

Mari Valkonen

Samalla kun Manner-Suomen tuulivoimahankkeet kohtaavat yhä uusia vastoinkäymisiä, Ahvenanmaalla luvan saaneet tuulipuistot odottavat päätöstä tuulivoiman syöttötariffista.

Ahvenanmaan tuulivoimalla voitaisiin täyttää jopa kymmenen prosenttia kaavaillusta tuulivoiman lisäyksestä.

Syksyllä julkistetussa hallituksen esityksessä ahvenanmaalaiset yritykset kuitenkin rajattiin tuulivoimasta maksettavan takuuhinnan ulkopuolelle. Työ- ja elinkeinoministeriö Tem perusteli tätä itsehallintolailla.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi keskiviikkona, että Temin perustelu on väärä.

”Valtiolla ei ole velvollisuutta ryhtyä tukemaan Ahvenanmaata yksipuolisesti. Periaatteessa elinkeinopolitiikka kuuluu itsehallinnon piiriin, mutta ei ole mitään laista tulevaa estettä ottaa Ahvenanmaata syöttötariffiin mukaan”, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Ville Niinistö.

Tem ja maakuntahallitus neuvottelevat parhaillaan Ahvenanmaan omasta tuulivoiman tukijärjestelmästä. Suunnitelmana on yhteismalli, jossa Ahvenanmaa tukisi tuulivoimaa saamallaan energiaveron tuotolla. Kun tuotanto kasvaisi tietyn rajan yli, valtio tulisi mukaan tukitalkoisiin.

Vielä ei ole tietoa, minkä rajan ylittävästä osuudesta valtio maksaisi tukea, sanoo maakuntahallituksen valtiovarainministeri Mats Perämaa.

Suunnitelmat tuulivoiman lisäämiseksi ovat suuria. Tällä hetkellä tuulivoimalla tuotetaan 20 prosenttia Ahvenanmaan sähkönkulutuksesta.

Kun tukiaisista päästään sopimukseen, Långnabbanin ja Stenarnan suuret tuulivoimapuistot saadaan Perämaan mukaan vuodessa tai kahdessa valmiiksi. Se nostaisi tuulivoiman osuuden Ahvenanmaan sähkönkulutuksesta 70 prosenttiin.

”On vielä muita projekteja, jotka toteutuessaan nostaisivat tuulivoiman 200 prosentin paikkeille”, Perämaa sanoo.

Silloin tuulivoimaa voitaisiin siirtää Ahvenanmaalta Manner-Suomen sähköverkkoon.

Perämaan mielestä tuulivoiman tukemisen monimutkaisuus osoittaa, että Ahvenanmaan itsehallintoa pitää tarkastella uudelleen. Hänestä on ongelmallista, että Suomi mahduttaa päästövähennystavoitteisiinsa tuulivoiman lisärakentamisen Ahvenanmaalla, mutta lainsäädäntö tekee tuotannon tukemisesta hankalaa.

Viime viikolla ahvenanmaalainen komitea esitti maakuntahallitukselle, että Ahvenanmaan pitäisi pyrkiä laajempaan taloudelliseen itsenäisyyteen. Päätökset syöttötariffista tehdään kuitenkin nykylakien mukaan; lain muuttamiseen tarvitaan kahden peräkkäisen eduskunnan suostumus.

Juttua on päivitetty 15.11. Toisin kuin jutussa alunperin kirjoitettiin, Ahvenanmaan tuulivoimahankkeet eivät toteutuessaan kattaisi 10:tä prosenttia Suomen uusiutuvan energian tavoitteesta. Jos tuulivoimahankkeet toteutuvat, Ahvenanmaalla voitaisiin tuottaa 10 prosenttia hallituksen suunnittelemasta tuulivoiman lisäyksestä. Tämä olisi 0,3 prosenttia Suomen uusiutuvan energian tavoitteesta.

tuulivoima  uusiutuvat  ahvenanmaa 
Viite