Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Päivi Laajala.
Kirstunvartija. Päivi Laajala on valtiovarainministeriön kuntaosaston johtaja.

Kirstunvartija. Päivi Laajala on valtiovarainministeriön kuntaosaston johtaja.

Ehdotukset vähissä kuntien tehtävien leikkaamiseksi

14.11.2013 8.58

Jukka Vahti

Kuntataloudesta pitää hallituksen laskelmien mukaan tehostaa miljardi euroa. Nyt pitäisi tietää, mistä tämä summa käytännössä otetaan.

Hallituksen on tarkoitus lyödä rakenneuudistuspakettinsa lukkoon lähiviikkoina, marraskuun loppuun mennessä. Paketilla tähdätään Suomen julkisen talouden noin yhdeksän miljardin euron suuruisen kestävyysvajeen paikkaamiseen.

Hallitus pyysi ehdotuksia kuntien tehtävien karsimisesta erityisesti sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä opetusministeriöiltä, mutta ainakin vielä tämän viikon alussa tulos näytti jäävän laihaksi. Koko rakennepoliittiseen uudistuspakettiin liittyvien ministeriöiden ehdotusten takaraja on huomenna perjantaina.

Valtiovarainministeriön kuntaosaston johtaja Päivi Laajala sanoo, että hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on käynyt saatuja ehdotuksia jo aiemmin läpi ja todennut ne riittämättömiksi.

Valtiovarainministeriön mahdollisesti valmistelemista leikkauslistoista kuntatalouteen hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa halua ottaa kantaa.

”Valiokunta on antanut valtiovarainministeriölle tehtäväksi käydä näitä tehtäviä läpi. Uskoisin, että ministerivaltiokunta ottaa asiaan kantaa vielä marraskuun aikana. Nyt en pysty sanomaan tästä enempää, koska työ on kesken”, Laajala sanoo.

Valtiovarainministeriössä on myös valmisteltu kuntien menoille samantyyppistä menokehystä kuin valtion budjetilla. Kuntatalous myös halutaan entistä tiukemmin ministeriön ohjaukseen.

Samalla tulevien hallitusohjelmien kirjoittajat halutaan tutustuttaa entistä tarkemmin kuntatalouden realiteetteihin.

”Selvitämme, miten hallitusohjelmiin voi vaikuttaa etukäteen. Pitäisi pystyä korostamaan sitä, mitkä uudistukset, hankkeet ja menoerät ovat kuntatalouden kestävyyden kannalta tarkoituksenmukaisia: mihin rahat riittävät ja mitkä hallitusohjelmien lupausten kustannusvaikutukset ovat”, Laajala sanoo.

kunnat  budjetti  talous 
Viite