Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Korruption vaara. Elvytysrahaa saattaa päätyä myös hyödyttömiin hankkeisiin ja vääriin taskuihin.

Korruption vaara. Elvytysrahaa saattaa päätyä myös hyödyttömiin hankkeisiin ja vääriin taskuihin.

Elvytys voi lisätä korruptiota

30.1.2009 8.24

Vihreä Lanka

Valtioiden markkinoille syytämät massiiviset elvytysrahat saattavat vääristää kilpailua tai jopa lisätä korruptiota.

”Jos valtion tuki on väärin muotoiltu, kohdennettu tai mitoitettu, seuraukset voivat olla vakavat”, sanoo Kilpailuviraston ylijohtaja Juhani Jokinen.

Hänen mukaansa yritysten kilpailuasema ei saa keinotekoisesti muuttua tukien vuoksi.

”Yrityksille ohjattu tuki voi ohjata kuluttajien valintoja, sillä se tekee niiden tuotteista kilpailukykyisempiä. Ilman tukea jääneet yritykset jäävät huonompaan asemaan, ja tällä on puolestaan omia kerrannaisvaikutuksia”, Jokinen sanoo.

Samoilla linjoilla on työministeri Tarja Cronberg (vihr).

”On riski, että yritykset käyttävät tukia hyväkseen, vaikka eivät niitä tarvitsisikaan. Mutta suurempi riski saattaa olla se, että esimerkiksi yritystukien laatukriteerit heikkenevät. Ei voi olla niin, että elvytyksen nimissä kaikki saavat lisää rahaa”, hän sanoo.

Suomen keskusrikospoliisi arvioi tammikuussa julkistetussa raportissaan, että maailmantalouden kriisi voi lisätä korruptiota.

”Hallitusten nopealla aikataululla laatimat poikkeusmenettelyt sisältävät riskin, että päätöksiä ei valmistella riittävän perusteellisesti ja avoimesti ja että menettelyjen valvonta jää puutteelliseksi”, raportissa todetaan.

Hallitus kertoi tiistaina vauhdittavansa yritysrahoitusta tukipaketilla, jonka valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) arvioi enimmillään noin 60 miljardin euron arvoiseksi.

Lue Jukka Vahdin juttu Elvytysvaara! kokonaan täältä tai tänään perjantaina ilmestyvästä Vihreästä Langasta.
Viite