Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sinertää, eikun vihertää. Kataisen mukaan kela-maksun poistamisen synnyttämä lovi tilkitään energia- ja ympäristöveroilla.

Sinertää, eikun vihertää. Kataisen mukaan kela-maksun poistamisen synnyttämä lovi tilkitään energia- ja ympäristöveroilla.

Katainen kytki kela-maksun vihreään verouudistukseen

30.1.2009 14.34

Jukka Vahti

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) mainosti perjantaina työnantajien kela-maksun poistamisen olevan osa ekologista verouudistusta.

Katainen perusteli näkemystään sillä, että maksun poistamisen aiheuttamat kustannukset tullaan kattamaan lähinnä teollisuudelta perittävillä välillisillä veroilla, esimerkiksi erilaisilla ympäristö- ja energiaveroilla.

"Tämä on ikään kuin osa ekologista verouudistusta, missä verotuksen painopistettä siirretään työn verotuksesta ympäristöön", Katainen sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa esiteltiin hallituksen elvytyspaketiksi ristittyä lisäbudjettia.

Hallitus päättää työnantajien kela-maksun poiston kustannusten kattamisesta tarkemmin maaliskuun budjettikehysneuvotteluissa. Työnantajien kela-maksua alennetaan huhtikuun alussa, ja se poistuu kokonaan vuoden 2010 alussa.

Työministeri Tarja Cronberg (vihr) suhtautui kela-maksun poistoon varauksellisesti.

"Kela-maksu on ollut suomalaisessa työelämässä solidaarisuusulottuvuus, ja sen poistuminen on valitettavaa. Nyt pitäisi ennen kaikkea vahvistaa solidaarisuutta. Tässä on kuitenkin päästy kompromissiin, missä hyötyjä, eli elinkeinoelämä, korvaa tämän veroissa", Cronberg sanoi.

Hallituksen perjantaina julkistama elvytyspaketin koko on kaikkineen 400 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle on luvassa 219 miljoonaa euroa, loput käytetään ensi vuonna.

Hallituksen laskelmien mukaan paketin kokonaisvaikutus on yli kaksi miljardia euroa. Sen uskotaan tuovan suoraan 17 000 työpaikkaa ja välillisesti noin 25 000 työpaikkaa.

Tiehankkeisiin ja radanpitoon annetaan paketissa yhteensä noin 70 miljoonaa euroa. Mukana ovat muun muassa Seinäjoen rata sekä Helsingin ja Oulun lentokentät.

"Tässä elvytetään taloutta ja työllisyyttä, mutta myös ilmastoa. Hankkeet ovat tasapainossa siten, että radat, kevyenliikenteenväylät ja joukkoliikenne vastaavat suurin piirtein tieinvestointeja", Cronberg arvioi.

Samalla hallitus kertoi sitoutuvansa ottamaan niin sanotun takuueläkkeen käyttöön vuoden 2011 maaliskuussa. Takuueläke nostaa pienimpiä eläkkeitä noin sadalla eurolla. Samalla lapsilisät ja kotihoidontuki sidotaan indeksiin.

verotus  ekoverot 


Lisää aiheesta:Viite