Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Energiateollisuus lobbaa päästökaupan pelastamisen puolesta

19.6.2013 13.07

Sammeli Heikkinen

Uusi kierros päästökaupan ensiavusta alkaa tänään keskiviikkona Euroopan parlamentissa. Monet energiafirmat ovat lobanneet europarlamentaarikkoja niin sanotun backloadingin eli päästöoikeuksien huutokaupan viivästyttämisen taakse.

Parlamentin ympäristövaliokunta äänestää asiasta iltapäivällä.

Valiokunta hyväksyi jo aiemmin tänä vuonna komission backloading-esityksen, mutta parlamentti palautti huhtikuussa sen täpärin äänestyslukemin takaisin valmisteluun.

Valiokunta hyväksynee myös uuden, puheenjohtajamaa Irlannin sorvaaman backloading-esityksen. Uusi esitys poikkeaa vanhasta lähinnä siinä, että sen mukaan huutokauppaa saa lykätä vain kerran.

Päästöoikeusasia tulee parlamentin täysistuntoon heinäkuun alussa. Siellä äänestys lienee taas hyvin tiukka. Huhtikuussa alunperin 334 meppiä vastusti backloadingia ja 315 kannatti. Äänestyksen jälkeen ääniä muutettiin niin, että backloadin kaatui lopulta vain viiden äänen erolla.

Edelleen kiihtyneestä lobbauksesta kertoo esimerkiksi päästökauppaan myönteisesti suhtautuvien yritysten ja yhteisöjen Friends of ETS -sivuston julkaisema mepeille lähetetty kirje. Sen on allekirjoittanut seitsemän pohjoismaista sähköyhtiötä, muun muassa Fortum ja Vattenfall.

Britannialaisen BisnesGreen-julkaisun mukaan mepeille on lähetetty myös toinen, 24 suuryrityksen allekirjoittama lobbauskirje. Siinä backloadingin hyväksymiseen kannustavat muun muassa Shell, E.ON, Schneider ja Ikea.

Päästöoikeushuutokaupan lykkäämisellä oikeuksien hintaa voitaisiin nostaa hieman nykyisestä noin kolmen-neljän euron tonnihinnan aallonpohjasta. Se on kuitenkin vain hetken auttava ensiapu. Esimerkiksi Suomen kansallinen ilmastopaneeli on sitä mieltä, että mahdollisimman nopeasti asetettava tiukka päästötavoite vuodelle 2030 nostaisi päästöoikeuden hinnan pysyvämmin riittävän korkeaksi.

päästökauppa  backloading  eu-parlamentti 
Viite