Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kalastusrajoitukset päättyvät, miten käy saimaannorpan?

27.6.2013 7.52

Lasse Leipola

Saimaannorpan poikasten eli kuuttien suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset päättyvät kuun vaihtuessa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Viime vuonna viisi norppaa kuoli verkkoihin heti kiellon päätyttyä. Metsähallitus vetoaakin nyt kalastajiin, ettei sama toistuisi.

"On kalastajien oma etu, että verkkokalastusrajoitusaikaa jatketaan vapaaehtoisesti. Viimekesäiset kuuttikuolemat heti rajoitusajan päätyttyä nostivat vahvat vaatimukset verkkokiellon jatkamisesta heinä- ja jopa elokuulle saakka. Pidättäytymällä norpille vaarallisista pyydyksistä kalastajat turvaavat verkkokalastuksen jatkumisen ilman laajennettuja pakollisia rajoituksia", sanoo Etelä-Savon ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Jorma Tiitinen.

Metsähallituksen kalastuksenvalvojat ovat olleet tyytyväisiä siihen, miten hyvin huhtikuun puolivälissä alkaneita rajoituksia on tänä vuonnan noudatettu.

"Muutamaa yksittäistapausta lukuun ottamatta erityisesti nuorille norpille vaarallisia kalaverkkoja ei kalastuksenrajoitusalueilla ole tavattu. Suurin osa tarkastetuista katiskoistakin on ollut norppaturvallisesti varusteltuja, mutta tässä joillakin kalastajilla on edelleen parantamisen varaa", sanoo suojelubiologi Tuomo Kokkonen Metsähallituksen tiedotteessa.

Viime talvena syntyneistä 62 kuutista yhdentoista tiedetään kuolleen jo ennen vieroitusikää pesäpoikasena ensimmäisten elinviikkojen luontaisiin vaikeuksiin. Metsähallituksen mukaan lopuista kuuteista ei ole varaa kalastuksen aiheuttamiin menetyksiin, jotta norppakanta edelleen kasvaa.

Norppakanta on viime vuosina kasvanut yli 300 yksilöön. Tavoitteena on 400 yksilön talvikanta vuoteen 2025 mennessä.

luonnonsuojelu  vesistöt  kalastus  saimaannorppa 
Viite