Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kusetuksen makua -purkki.
Kusetuksen makua? Helsingin yliopiston ylioppilaskunta kampanjoi viime syksynä opintotukien indeksisidonnaisuuden puolesta hieman morbidilla tavalla.

Kusetuksen makua? Helsingin yliopiston ylioppilaskunta kampanjoi viime syksynä opintotukien indeksisidonnaisuuden puolesta hieman morbidilla tavalla.

Kokoomus jarruttaa opintotuen sitomista indeksiin

7.4.2011 14.13

Mari Valkonen

Opintotuen sitominen indeksiin näyttää ensi vaalikauden aikana todennäköisemmältä kuin koskaan aikaisemmin.

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n tekemän kyselyn mukaan 94 prosenttia eduskuntapuolueiden kansanedustajaehdokkaista kannattaa indeksiin sitomista jo ensi vuoden alussa. Lisäksi kokoomusta lukuun ottamatta tavoite on kaikkien eduskuntapuolueiden vaaliohjelmissa.

Kokoomus kuitenkin jarruttaa tavoitetta, sillä puolueen mukaan Suomella ei ole siihen lähivuosina varaa.

”Taloustilanne on sellainen, että rehellisyyden nimissä on hirveän hankala luvata tässä vaiheessa mitään sellaista, mikä on näin pysyvä ja iso menolisäys”, linjaa kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Kelan arvioiden mukaan opintotuen sitominen indeksiin kasvattaisi valtion menoja vuosittain noin 12–17 miljoonaa euroa. Kokoomuksen virallisen linjan ja kansanedustajaehdokkaiden näkemysten välillä onkin merkittävä ristiriita, sillä SYL:n kyselyssä 83 prosenttia kokoomusehdokkaista sitoisi opintotuen indeksiin.

Opintotuki on ainoa vähimmäisetuus, jota ei ole sidottu elinkustannusindeksiin. Rkp ja vihreät vaativat opintotukea indeksiin viime kesänä budjettiriihessä, mutta päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus torppasivat ehdotuksen. Nyt keskusta kuitenkin kannattaa indeksiin sitomista.

”Vaalikaudelle tehdään hallitusohjelmassa toimenpidesuunnitelma, ja nykyisen hallituksen ohjelmassa sovitut uudistukset on kaikki toteutettu. Seuraava hallitus tekee oman ohjelmansa ja ehdotamme, että tuki sidottaisiin nyt indeksiin”, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

SYL on vaatinut opintotuen sitomista indeksiin 1990-luvulta lähtien.

”Jos indeksiin sitomista ei tehdä, viimeisin opintotuen tasokorotus voi sulaa pois jo ensi vaalikauden loppuun mennessä”, sanoo SYL:n varapuheenjohtaja Jarno Lappalainen.

Kevään 2007 vaalien alla kaikki puolueet kannattivat opintorahan tasokorotusta. Opintoraha nousi 15 prosenttia syksyllä 2008.

kokoomus  opintotuki 
Viite