Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Noclip / Wikimedia Commons

Yhdysvaltain korkein oikeus.
Järjen valo? Yhdysvaltain korkein oikeus on jakautunut kahtia päästökymyksessä.Noclip / Wikimedia Commons

Järjen valo? Yhdysvaltain korkein oikeus on jakautunut kahtia päästökymyksessä.

Korkein oikeus puntaroi Obaman oikeutta rajoittaa päästöjä

25.2.2014 9.00

Lasse Leipola

Yhdysvaltain korkein oikeus alkoi eilen maanantaina käsitellä maan ympäristövirasto EPA:n oikeutta rajoittaa voimalaitosten päästöjä. Presidentti Barack Obama on pyrkinyt vähentämään maansa kasvihuonekaasuja EPA:n avulla, koska päästövähennyksien saaminen kongressin läpi on mahdotonta.

Korkeimman oikeuden vuonna 2007 tekemän päätöksen perusteella virastolla on oikeus Clean Air Act -lain perusteella rajoittaa ajoneuvojen kasvihuonekaasupäästöjä, jos ne voidaan tulkita yhteiskuntaa vahingoittaviksi saasteiksi. Vuonna 2011 tätä laajennettiin toisella päätöksellä koskemaan myös voimalaitoksia.

Tällä kertaa kiistan ytimessä on Clean Air Act -lain pykälä, jonka mukaan kaikki toimijat, jotka päästävät yli 100 tonnia rajoitettavaksi määrättyä saastetta ilmaan, joutuvat anomaan lupaa. Raja on ollut sopiva esimerkiksi lyijy- ja häkäpäästöjen rajoittamiseen, mutta hiilidioksidin kohdalla se olisi tarkoittanut, että jopa koulujen kaltaiset pienet toimijat joutuvat hakemaan ympäristölupaa.

EPA on ratkaissut asian niin, että se on itsenäisesti nostanut rajaa hiilidioksidin osalta 75 000 tonniin. Korkeimman oikeuden on nyt ratkaistava, oliko EPA:lla oikeus tällaiseen tulkintaan vai olisiko asia pitänyt käsitellä umpisolmuun ajautuneessa lainsäädäntöelimessä.

Monien arvioiden mukaan korkeimman oikeuden yhdeksän tuomaria ovat jakautuneet melko tasan: konservatiivien mukaan EPA on ylittänyt valtuutensa ja liberaalien mukaan tulkinta oli lainmukainen. New York Timesin mukaan vaa'ankieliasemassa oleva tuomari Anthony M. Kennedy, olisi kallistumassa konservatiivien kannalle.

”En ole onnistunut löytämään yhtäkään ennakkotapausta, joka vahvasti tukisi näkökulmaanne”, Kennedy sanoi eilisessä istunnossa EPA:n asianajajalle.

Brittilehti Guardianin mukaan korkein oikeus ei kuitenkaan halua tarkastella uudelleen vuoden 2007 päätöstä. Lehden haastattelema David Doniger, National Resource Defence Council -järjestöstä muistuttaa, että korkeimman oikeuden presidentti John Roberts on alusta alkaen korostanut, ettei vuoden 2007 päätöstä avata, vaikka hän itsekin sitä aikanaan vastusti.

”Nyt, enemmän kuin koskaan ennen, vaikuttaa siltä, että EPA:n oikeus rajoittaa päästöjä – presidentti Obaman ilmastopolitiikan peruta – on tukevalla maaperällä”, Doniger sanoo.

Tapauksen käsittelyn uskotaan kestävän vähintään kuukausia.

päästöt  Yhdysvallat 
Viite