Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kirkko suosittelee. Kirkko suosii uusiutuvaa energiaa paitsi Ruotsissa myös Suomessa. SXC

Kirkko suosittelee. Kirkko suosii uusiutuvaa energiaa paitsi Ruotsissa myös Suomessa.

Krematorio saattaa pian lämmittää seurakuntatiloja Kokkolassa

14.1.2009 12.15

Lasse Leipola

Krematorion hukkalämpö saattaa pian lämmittää seurakunnan tiloja Kokkolassa. Arkkitehti ja kirkkoneuvoston jäsen Nisse Stenman ehdottaa Ruotsista saatua ideaa Kokkolaan suunnitteilla olevaan krematorioon.

”Projekti on vasta alkuvaiheessa ja työryhmä selvittää krematorion tarvetta. Ideana on, että muuten hukattavaa lämpöä voisi kerätä savupiipusta hyötykäyttöön”, Stenman sanoo.

Aftonbladet kohautti joulukuussa kertomalla, että Halmstadissa Ruotsissa suunnitellaan kaupungin lämmittämistä krematoriosta saatavalla energialla. 

”Aluksi aiomme lämmittää omia tiloja, mutta jatkossa voimme toivottavasti liittyä alueen kaukolämpöverkkoon”, hautausmaan johtaja Lennart Andersson kertoi Aftonbladet-lehdelle.

Ruotsissa monet seurakunnat ovat perustamassa mailleen myös tuulivoimaloita, jotka tuottavat sähköä paitsi omaan myös lähiympäristön käyttöön.

Seurakunnat aikovat jopa tehdä rahaa tuulivoimalla, kerrotaan Kyrkans Tidningin sivuilla. Kirkon maille on suunnitteilla yhteensä 400 tuulivoimalaa, joista jokaisen arvioidaan tuottavan maanomistajalle noin 14 000 euroa vuodessa.

Suomessa jotkut seurakunnat ovat siirtyneet uusiutuvalla energialla tuotettuun sähköön, mutta tuulivoimabisnekseen ne eivät ole lähteneet.

”Tuulivoiman tunnettuus on Suomessa vielä aika vaatimatonta, ja toisaalta voi ajatella, että kirkon tehtävä ei ole tuottaa sähköä. Toisaalta naapurimaassa hankkeilla on varmasti myös herättävä vaikutus”, Suomen kirkon ympäristövastaava Ilkka Sipiläinen sanoo.

Hänen muistuttaa, että kirkon ilmasto-ohjelmassa suositellaan, että kirkot siirtyvät uusiutuvaan energiaan. Lisäksi noin sata suomalaista seurakuntaa kuuluu kirkon omaan ympäristöjärjestelmään, joka edellyttää uusiutuvan energian käyttöä.

ympäristöteknologia  tuulivoima  uusiutuvat 
Viite