Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lauri Tarasti haluaa pelisäännöt puolueiden viestintärahoille

14.10.2009 10.03

Jukka Vahti

Puolueiden rahoitusta pohtinutta työryhmää vetänyt Lauri Tarasti pitää välttämättömänä, että puolueiden viestintään tarkoitettujen rahojen käytölle saadaan pelisäännöt. Puolueiden viestintärahat ovat entistä lehdistötukea, jonka tarkoituksena on ollut puoluelehdistön tukeminen.

Tarastin mukaan työryhmän marraskuussa antamaan loppumietintöön tulee ehdotus, että puolueiden viestintä- ja tiedotusrahojen käyttötarkoitus määritellään nykyistä tarkemmin. Tällä hetkellä avoinna on esimerkiksi se, voidaanko vaalikampanjointi laskea tiedottamiseksi.

"Viestintärahojen idea on ollut monipuolisen lehdistön tukeminen, mutta se ei toteudu, jos kaikki rahat menevät vaalimainontaan", Tarasti sanoo.

Entinen puolueiden lehdistötuki liitettiin kaksi vuotta sitten osaksi puoluetukea, ja sen käyttötarkoitukseksi määriteltiin väljästi puolueiden viestintä ja tiedottaminen. Muutos tehtiin EU:n kilpailulainsäädännön vuoksi.

"Tilanne täytyy selkiyttää, mutta niin, että uusi järjestelmä kelpaa myös EU:lle", Tarasti sanoo, mutta ei halua vielä tarkemmin spekuloida, minkälainen uusi järjestelmä voisi olla.

Puolueiden saaman tuen uskotaan vastedes olevan tiukemmassa vaalirahakohun seurauksena. Tämä taas lisää puolueiden halua käyttää entistä lehdistötukea journalismin sijaan kampanjointiin ja markkinointiin.




Viite