Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maatalousministeri patistaa kansaa vaatimaan luomua

14.10.2010 15.32

Jenni Leukumaavaara

"Kuluttajan luottamuksen säilyttäminen on erittäin keskeistä ja meille kohtalonkysymys", jyrähti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila esitellessään hallituksen ruokaselontekoa tänään torstaina.

Kuluttajien luottamusta vaalitaan esimerkiksi entistä tarkemmalla seurannalla. Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä ja miten ruoka on kaupan hyllylle päätynyt.

Anttila patistaa kuluttajia esittämään ruokatoiveitaan entistä äänekkäämmin. Pienten lasten vanhemmilta hän kertoo jo saaneensa paljon sähköpostikyselyjä lisäaineettoman lähiruuan saatavuudesta.

Ministeri lupailee luomutuotannon määrän kasvavan nykyisestä parista prosentista jopa 30-40 prosenttiin. Rivien tiivistämistä hän vaatii kuitenkin myös luomutuottajilta.

"Josko se vähän kiristämällä onnistuisi kun sanoo, että rahaa tulee sen jälkeen, kun tuottajat koordinoituvat paremmin."

Kukaan tuskin kiistää Anttilan arviota siitä, että kouluissa ja päiväkodeissa ruoka voisi olla tämänhetkistä laadukkaampaa ja lähempänä tuotettua.

"Meillä on liian vahva käsitys, että kilpailutettaessa pitää aina valita se halvin vaihtoehto. Kukin taho ja kunta voi kuitenkin itse määrittää kriteerinsä. Lähiruoka toisi kunnille heti tuloja", Anttila pohtii.

Todellisuus kunnissa on usein tätä kivikkoisempi. Ja se tärkein, eli miten tämä kaikki kustannetaan, jäi vielä auki.

Hallituksen ruokaselonteko on osa kansallista ruokastrategiaa. Kansanedustajat pääsevät keskustelemaan selonteosta ensi keskiviikon täysistunnossa.  Varsinaiset päätökset jäävät seuraavan eduskunnan ratkaistaviksi.

ruoka  luomu  maatalous  lähiruoka 


Lisää aiheesta:Viite