Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NOOA

Salainen hankinta? Lohikiintiön ylitys merkittiin tilastoihin vasta kun lisäkiintiötä saatiin hankittua.NOOA

Salainen hankinta? Lohikiintiön ylitys merkittiin tilastoihin vasta kun lisäkiintiötä saatiin hankittua.

Ministeriön salainen diili poltti hermot: Vapaa-ajankalastajat harkitsevat täysboikottia

23.8.2012 10.51

Sammeli Heikkinen

Vapaa-ajankalastajat ovat raivostuneet maa- ja metsätalousministeriön lohikiintiökaupasta. Siinä ministeriö vaihtoi Latvialta lisää lohikiintiötä, sillä suomalaiset ammattikalastajat olivat ylittäneet Pohjanlahtea ja Itämeren pääallasta koskevan lohikiintiön.

Vapaa-ajankalastajien mukaan ministeriö salasi kiintiönylityksen tarkoituksella. Tunteet ovat kuumenneet jo niin paljon, että netin keskustelupalstoilla puuhataan kaiken suomalaisen kalan boikottia.

Noin viidensadan vapaa-ajankalastan muodostaman Luonnon lohen puolesta -ryhmän lähettämässä tiedotteessa muistutetaan, että Suomen koko lohikiintiö myös Suomenlahti mukaanlukien on nyt 55 000 lohta. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto on kuitenkin suositellut koko Itämeren alueen kiintiöksi kaikille maille yhteensä 54 000:ää lohta.

Urheilukalastajat paheksuvat ministeriön tapaa merkitä Suomen lohisaalis. Heidän mukaansa kyse oli ylityksen pimittämisestä. Ministeriön tilastossa Suomen Pohjanlahden ja Itämeren pääaltaan lohisaalis oli merkitty hieman yli 36 000 kalaksi aina maanantaihin saakka. Tuolloin Suomi sai Latvialta lisää lohikiintiötä ja saalismäärä hyppäsi yhdessä päivässä liki 40 000 loheen.

Suomalaisten lohenpyynti on ollut kielletty elokuun 3. päivästä lähtien Pohjanlahdella ja Itämeren pääaltaalla. Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrottiin eilen Vihreälle Langalle, että kiintiön ylitys oli tiedossa kuun 10. päivän tienoilla, jolloin lisäkiintiötä alettiin etsimään.

Tilastoihin tätä ylitystä ei siis viety ennen kuin lisäkiintiötä oli saatu vaihdettua Latvialta.

Vapaa-ajankalastajien mielestä ministeriö onkin salannut ylityksen ja kiintiökaupan sekä suurelta yleisöltä että kiintiöitä valvovalta Euroopan neuvostolta. Neuvosto voi rangaista kiintiön ylityksestä esimerkiksi seuraavan vuoden kiintiön kutistamisella.

"Jos vapaa-ajankalastaja ylittäisi sallitun saaliskiintiönsä, seuraukset olisivat vakavat. Ammattikalastajien ylittäessä saaliskiintiönsä tuhansilla lohilla virkamiehemme salaavat asian ja kaikessa hiljaisuudessa tekevät oravannahkakauppaa toisten maiden kanssa", Luonnon lohen puolesta -ryhmän hallituksen jäsen Juhani Piri sanoo.

Tiedotteen mukaan Suomi olisi antanut Latvialle 4550 kiintiölohesta vastineeksi 60 silakkatonnia. Saman verran silakkakiintiötä Suomi taas oli hankkinut Saksalta juuri ennen vaihtoa Latvian kanssa. Saksalle ei annettu kalastuskiintiötä, joten vapaa-ajankalastajat ihmettelevät mitä Saksa sai silakkakiintiön vastineeksi.

Luonnon lohen puolesta -ryhmän hallitukseen kuuluva näyttelijä Jasper Pääkkönen ihmettelee, miksi kiintiötä on pitänyt hankkia lisää kaksikin kertaa tänä vuonna, kun ammattikalastajat samaan aikaan ovat valittaneet julkisuudessa lohen myyntiongelmia.

Pääkkönen kertoo tiedotteessa maanantaisesta A-studion ohjelmasta, jossa kerrottiin ammattikalastajien joutuvan heittämään lohisaaliitaan jopa takaisin mereen.

"MMM siis haluaa, että ammattikalastajat voivat kalastaa jo täyttyneen kiintiön lisäksi uudet 4550 lohta heitettäväksi kuolleena mereen kellumaan?"

kalastus  boikotti  lohi 
Viite