Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Saara Rantanen.
Laskurit maatiloille. Hiilijalan- jälkimerkit voidaan panna luomutuotteisiin vasta, kun tuottajat saavat hiili- jalanjälkilaskurit.Mikael Ahlfors

Laskurit maatiloille. Hiilijalan- jälkimerkit voidaan panna luomutuotteisiin vasta, kun tuottajat saavat hiili- jalanjälkilaskurit.

Onko luomulihan jalanjälki pienempi?

3.5.2013 8.45

Sanna Maikkula

Olit mukana valmistelemassa MTT:ssa kehitettyjä hiilijalanjälkien laskentasuosituksia suomalaisille elintarvikealan yrityksille. Onko yhteistyö vaikuttanut tilanne toimintatapoihin, luomuviljelijä Saara Rantanen?

”Meillä on ollut jo vuosia käytössä aurinko- ja maalämpöä, ja kasvatamme liharotua, joka tuottaa samalla määrällä ruokaa enemmän lihaa. Yhteistyön jälkeen olemme miettineet, miten suoramyynnin voisi hoitaa paremmin. Haaveilemme omasta biokaasulaitoksesta.”

Tanhuanpään tila tuottaa naudanlihajalosteita. Mitä asioita otetaan huomioon, kun tuotteillenne lasketaan hiilijalanjäljet?

”Maatilamme hiilijalanjälkeen vaikuttaa esimerkiksi energiankulutus, eläinten määrä, eläinten syömä ruoka ja niiden lannan määrä. Lisäksi täytyy huomioida teurastamon, leikkaamon, pakkausten ja kuljetusten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt. Nämä tiedot on tutkittu vasta tavanomaisesta tuotannosta, joten luomulihan hiilijalanjälkeä ei voida vielä laskea.”

Kuinka suuria arvioisit tuotteidenne jalanjälkien olevan verrattuna tavanomaisiin naudanlihajalosteisiin?

”Toivon, että ylipäänsä luomulihan jalanjälki olisi pienempi. Pienellä lähitilalla tuotettu luomuliha ei välttämättä aina ole vähähiilisin vaihtoehto, sillä sitä on saatettu joutua kuljettamaan pitkiä matkoja, ja esimerkiksi makkaroiden mausteita on voitu tilata ulkomailta.”

Miten pienten tuottajien omien tuotteiden käy, jos hiilijalanjälkimerkintä tulee pakolliseksi?

”Toistaiseksi pienet tuottajat eivät pysty laskemaan koko tuotteen hiilijalanjälkeä, sillä tiedon keruu teurastamoilta, leikkaamoilta ja kuljetusliikkeiltä on liian iso juttu. Me voimme tuottaa tietoa muille tilatasolta, mutta omiin tuotteisiimme merkintää tuskin kovin pian tulee.”

Ovatko kuluttajat kiinnostuneita ruoan hiilijalanjälkimerkeistä?

”Tilaltamme lihaa ostavat ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita siitä, miten liha tuotetaan, joten uskon heidän ajattelevan asiaa myös hiilijalanjäljen kannalta. Kukaan ei tosin ole kysynyt, koska tuotteillemme tulee hiilijalanjälkimerkki.”

ruoka  luomu  maatalous 
Viite