Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Jaakko Nuutila.
Luomumies. Jaakko Nuutilan mielestä maatilojen koon kasvu ei haittaa.Mikael Ahlfors

Luomumies. Jaakko Nuutilan mielestä maatilojen koon kasvu ei haittaa.

Onko tuontiluomu puhtaampaa kuin tavallinen kotimainen ruoka?

3.12.2010 10.02

Saija Räsänen

Luomuliiton uusi puheenjohtaja Jaakko Nuutila ei halua luomuruuasta liian halpaa.

Mikä muuttuu, kun aloitat Luomuliiton puheenjohtajana vuoden 2011 alussa?

Edunvalvonta on muuttunut. Aikoinaan se oli kohdennettu maa- ja metsätalousministeriöön, tänä päivänä ratkaisut tekee kuluttaja, joka valitsee kaupassa tavallista tai luomua.

Aiomme jatkossa tiedottaa aiempaa kovaäänisemmin luomun eduista. Sanomme ääneen asiat, jotka ovat tutkittua tietoa. EU-tasolla on tehty valtava määrä tutkimuksia aiheesta, ja teen itse väitöskirjaa luomun laatutekijöistä.

 

Suomen maabrändityöryhmä haluaa nostaa luomun osuuden puoleen maataloustuotannosta vuoteen 2030 mennessä. Onko tavoite realistinen?

Onneksi vuoteen 2030 on niin paljon aikaa, että se on mahdollista. On saatava kuluttajat vaatimaan kotimaista luomua ja teollisuus ja kauppa innostumaan asiasta. Kotimaisen luomun suosiminen vahvistaa myös kotimaisen tuottajan asemaa.

Valitsen usein mieluummin tavallisen suomalaisen tuotteen kuin tuontiluomun, jos ruoka on tuotu maasta, jossa ympäristö ei ole yhtä puhdas kuin meillä Suomessa, koska kotimainen ruoka on yleensä turvallisempaa ja ekologisempaa.

 

Luomu on suosittua Keski-Euroopassa, mutta Suomessa se mielletään yhä hippeilyksi. Miksi?

Suurin syy on se, että meillä markkinoidaan tavanomaista tuotetta melkein luomuna. Kuluttaja luottaa tavalliseen ruokaan niin voimakkaasti, ettei näe syytä maksaa enemmän luomusta. Turvallisuus on silti Suomessakin luomun etu – siinä ei ole jäämiä kemiallisista torjunta-aineista. Ja jos vierailee luomusikalassa ja tavallisessa sikalassa, ero on aikamoinen.

Karjatilojen koko kasvaa tehokkuusvaatimusten vuoksi. Miten käännettäisiin kehityksen suunta ja lisättäisiin eettisempiä pieniä tiloja?

Jotta saamme luomutuotannon Suomessa kannattavaksi, tilakokoja pitää kasvattaa. Luomutilat ovat keskimäärin jopa 16 prosenttia suurempia kuin tavalliset, eli en näe suoraa yhteyttä tilakoon ja eettisen ja ekologisen välillä. Kannattavuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haluaisin luomuruuasta saman hintaista kuin tavallisesta. Jos ruoka on halpaa, joko ympäristö, tuottaja tai eläimet kärsivät.

Mistä luomutuotteesta et itse koskaan luopuisi?

Luomumansikasta. Makuero tavalliseen on valtava. Seuraavaksi tulevat hedelmät ja kananmunat. Hedelmät maun ja myrkkyjen vuoksi, kananmunat eläinten olojen takia.

ruoka  luomu 
Viite