Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rikki lämmittää budjettiriihtä

23.8.2012 11.27

Jukka Vahti

 

Laivaliikenteen rikkidirektiivin aiheuttamien menojen korvaaminen vientiteollisuudelle, vihreät investoinnit ja vanhuspalvelulain muotoilut noussevat asialistalla korkealle, kun hallitus kokoontuu ensi viikolla budjettiriiheensä. Riihessä päätetään esityksestä valtion ensi vuoden budjetiksi.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo, että riihessä tehtävien investointi- ja työllistämispäätösten pitää edistää siirtymistä vihreään talouteen, ei hidastaa sitä.

”Jos esimerkiksi laitetaan rahaa rikkidirektiiviin liittyvään kompensaatioon, sen pitää edistää ympäristöteknologiaa eikä olla ainakaan mitään ympäristölle haitallisia tukia, joita niitäkin joissain puheenvuoroissa on esitetty”, Niinistö sanoo.

Oikein hoidettuna rikkidirektiivin kompensoiminen voi Niinistön mukaan olla Suomelle win-win-tilanne, jossa voidaan samaan aikaan vähentää päästöjä, luoda uusia työpaikkoja ja hillitä direktiivin kustannuksia teollisuudelle.

Ensi viikon riihi ei tuo merkittäviä muutoksia hallituksen talouspolitiikan linjauksiin. Kun isoista asioista on sovittu jo vaalikauden alussa, viime viikkoina keskustelu on keskittynyt yksityiskohtiin, kuten vanhuspalvelulain muotoiluihin. Esimerkiksi ympäristöministeriön määrärahat sekä metsien ja Itämeren suojeluun käytettävät rahat säilynevät ensi viikolla aiemmin sovituilla tasoilla.

Osaltaan kiistoja lietsoo hiljalleen käynnistyvä kuntavaalikamppailu. Niinistö kuitenkin muistuttaa jo aiemmin sovittujen budjetin kehysraamien ohjaavan budjettipäätöksiä tehokkaasti.

”Yhteisen sävelen pitäisi löytyä aika helposti. Kyse on lähinnä siitä, mitä kasvu- ja työllisyyspaketin kokonaisuudessa halutaan painottaa ja siitä, pannaanko vanhuspalvelulakiin rahaa kehysriihen päälle.”

budjetti  rikkidirektiivi 




Viite