Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Varma ääni. Olli-Kristian Tukonen antoi kuntavaaleissa paperisen äänen. Mikael Ahlfors

Varma ääni. Olli-Kristian Tukonen antoi kuntavaaleissa paperisen äänen.

Sähköisestä äänestyksestä paljastui uusia ongelmia

12.11.2008 9.00

Taina Ahtela

Sähköisen äänestyksen kokeilussa lokakuun kuntavaaleissa oli luultua vakavampia ongelmia. Julkisuudessa on käsitelty tähän mennessä käytettävyysongelmia, mutta useilla ihmisillä on ollut äänestyskoneen kanssa myös teknisiä ongelmia, kertoo päivän Helsingin Sanomat.

Sähköistä äänestystä Kauniaisissa kokeilleiden mukaan äänestyslaite hyytyi minuuteiksi äänestystilanteessa.

”Kun koneessa on näinkin alkeellinen virhe jäänyt korjaamatta, kuinka kukaan voi luottaa, ettei siellä ole isoja mokia myös niissä asioissa, jotka ovat vaikeasti testattavia, kuten tietoturvassa”, Effin puheenjohtaja Tapani Tarvainen sanoo Helsingin Sanomille.

Effi on sähköisiä oikeuksia ajava kansalaisjärjestö. Vihreä Lanka kertoi viikko sitten, että järjestö valmistelee valituksia sähköisen äänestyksen kokeilusta lokakuun kuntavaaleissa.

Toistakymmentä valittajaa jättää tänään keskiviikkona yhteisen vaalivalituksen Helsingin hallinto-oikeudelle. Mukana on valittajia kaikista kolmesta sähköistä äänestystä kokeilleesta kunnasta, eli Karkkilasta, Kauniaisista ja Vihdistä.

Valituksessa vaaditaan vaalien mitätöimistä ja oikeusminsteriön toteuttaman sähköisen äänestysjärjestelmän toteamista vaalilain vastaiseksi.

"Kokeiltu sähköinen äänestysjärjestelmä on mielestämme lainvastainen, ja kadonneet äänet ovat vain yksi oire siitä. Haluamme varmistaa, että vaaleihin suhtaudutaan jatkossa vakavasti, eikä demokratian perustalla pelleillä", Tarvainen sanoo.

Helsingin Sanomien arvion mukaan äänten katoaminen on voinut vaikuttaa ehdokkaiden läpimenoon ja puolueiden valtasuhteisiin.

Juttua on päivitetty 12.11.2008 klo 9.55.

kuntavaalit 
Viite