Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomen Luonto: Jätevesivuoto ehkä onnenpotku Talvivaaralle

5.11.2012 15.07

Sammeli Heikkinen

Talvivaaran kaivoksen jätevesialtaan vuoto saattaa auttaa kaivosyhtiötä, arvioidaan Suomen Luonto -lehden blogissa.

Talvivaara on nimittäin ollut tänä vuonna pahassa pulassa kaivokseen varastoidun liikaveden vuoksi. Suomen Luonnon mukaan yhtiö kertoi itse kolme viikkoa sitten, että kaivokseen on säilötty 1,4 miljoonaa kuutiota sadevettä, joka on päässyt saastumaan kaivoksen haitta-alueilla.

Talvivaara saa laskea vesistöihin korkeintaan 1,3 miljoonaa kuutiota käsiteltyä jätevettä vuodessa. Kiintiöstä on käytetty tältä vuodelta jo miljoona kuutiota. Näin ylijäämävesi on ollut suuri ongelma, sillä sitä on jouduttu varastoimaan muun muassa louhosalueelle, mikä taas haittaa kaivoksen toimintaa.

Näin veden vuotaminen kaivoksesta olisi itse asiassa helpotus yhtiölle.

Suomen Luonnon mukaan kaivokselle jäänyt valtava ylimääräinen vesimäärä on myös johtamassa siihen, ettei yhtiö aio käyttää pian valmistuvaa uutta puhdistuslaitostaan kaivoksesta vesistöön menevien jätevesien parempaan puhdistukseen.

Sen sijaan uudella laitoksella puhdistettaisiin kaivoksessa lilluvaa ylimääräistä vettä kaivoksen käyttöön. Kaivosyhtiö ehdottaa lupaviranomaiselle, Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että vesistöihin laskettavia jätevesiä alettaisiin puhdistaa uudella laitteistolla vasta parin vuoden kuluttua.

Tämä tarkoittaisi sitä, että Talvivaara laskisi lähivuodet vesistöön yhtä likaista vettä kuin tähänkin saakka.

kaivosteollisuus  onnettomuus  talvivaara 
Viite