Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Talvivaaran kipsialtaassa kymmeniä tai satoja tonneja uraania

5.11.2012 14.45

Sammeli Heikkinen

On epäselvää, miten paljon uraania Talvivaaran vuotavaan kipsisakka-altaaseen on kertynyt. Kaivosyhtiön vuonna 2010 Säteilyturvakeskus Stukille antaman ilmoituksen mukaan uraania oli tuolloin noin 50 tonnia.

Määrä lienee nykyään paljon suurempi, vaikka sitä ei taida tarkkaan tietää kukaan. 

Uraani liukenee Talvivaaran prosessissa. Osa siitä päätyy Harjavallan jalostamoon nikkelin mukana, mutta suurin osa menee kipsisakka-altaaseen.

Mika ja Lasse Flöjtin alkuvuodesta ilmestyneessä Talvivaara-kirjassa kerrottiin, että Talvivaaran edustaja totesi vuoden 2011 tammikuussa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa, että 85–90 prosenttia kaivosprosessissa irronneesta uraanista päätyy kipsisakka-altaaseen.

Vuoden 2010 loppuun mennessä Talvivaarassa oli tuotettu noin 10 000 tonnia nikkeliä. Tuolloin uraania oli siis kertynyt vähintään 50 tonnia.

Tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä nikkeliä on tuotettu kaikkiaan yii 36 000 tonnia. Jos uraania on kertynyt entiseen tahtiin, kipsisakka-altaassa on ainakin 180 tonnia uraania. Stukin mukaan uraani on lähes kokonaan sitoutunut kiintoaineeseen.

 

uraani  talvivaara 
Viite