Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tsunamin runtelema Japani taistelee ydinonnettomuutta vastaan

15.3.2011 9.24

Lasse Leipola

Fukushiman ydinvoimalassa on tapahtunut yön aikana kaksi uutta räjähdystä sekä tulipalo. Asiasta kertoo muun muassa Helsingin Sanomat.

Fukushiman ydinlaitos joutui vaikeuksiin perjantaisen maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen. Ongelmia on aiheuttanut erityisesti jäähdytysjärjestelmien pettäminen sähköjen katkettua.

Säteilyturvakeskuksen tiedotteen mukaan laitosalueella mitattiin räjähdysten jälkeen säteilyarvoja, joilla voi olla akuutteja terveysvaikutuksia. Säteilyannos laitoksen vieressä oli 400 millisievertiä tunnissa, mikä tarkoittaa, että tunnissa saatava säteilyannos on noin satakertainen verrattuna esimerkiksi suomalaisen keskimääräiseen vuosittaiseen säteilyannokseen. Arvot ovat sittemmin laskeneet.

Ihmiset on evakuoitu 20 kilometrin säteellä voimala-alueesta. Lentokieltoalue ulottuu 30 kilometrin päähän alueesta.

Myös muualla Japanissa on mitattu kohonneita säteilyarvoja, jotka ovat pahimmillaan monikymmenkertaisia normaalitilanteeseen verrattuna. Toistaiseksi säteilyarvot eivät kuitenkaan ole vaarallisella tasolla. Jos säätilassa ei tapahdu yllättäviä muutoksia, saavuttavat Fukushiman tuoreimmat säteilypäästöt pääkaupunki Tokion Suomen aikaa tänä iltana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on jo historian toiseksi pahin ydinvoimalaonnettomuus.

Samaan aikaan maassa taistellaan tsunamin aiheuttamien vahinkojen korjaamiseksi. Virallisten tietojen mukaan kuolleita on yli 2 700 ja kadonneita yli 15 000.

Juttua on päivitetty kello 11.16.

ydinvoima  japani  ydinvoimalaonnettomuus 
Viite